5 helppoa vihannesta

Muistan kun seisoin ensimmäisiä kertoja siemenhyllyn edessä ja mietin että mitä voin ostaa. Osanko kylvää ja kasvattaa yhtään mitään? Mitä uskallan kokeilla? Voi kun olisin silloin tiennyt ettei vihannesten kasvattamista tarvitse jännittää ja pelätä! Osa on mahdottoman helppoja ja mukavia kasvattaa. Tässä on 5 helppoa vihannesta, jotka sopivat aloittelijalle!

Vihannesten kasvattamista ei tarvitse jännittää, tai ajatella että osaako. Tottakai osaa! Ja jos ei muuta, niin ainakin voi kokeilla. Onnistumisen iloa edistää huomattavasti jos valitsee helppoja vihanneksia omaan keittiöpuutarhaan. Kaikki tässä artikkelissa esitellyt vihannekset sopivat myös parvekekasvatukseen!

1. Vihersipuli (salaattisipuli, kesäsipuli, nippusipuli)

Miedonmakuinen sipuli, jota myydään läpi kesän nippusipuleina. Ja miten helppo tämä onkaan kasvattaa itse! Tämä sipuli on helppokäyttöinen, ja se sopii salaatteihin ja ruuanlaittoon. Siemenet voi kylvää pitkin kevättä ja kesää.

kevätsipuli
Kesäsipuli, vihersipuli, salaattisipuli, nippusipuli

Siemenet kylvetään riviin tai 3-4 sipulin ryppäisiin. Kun nostat sipulin varovaisesti kiertämällä saat nostettua ne yksitellen.

Salaattisipulia voit käyttää samalla tavalla kuin tavallistakin sipulia, eli keltasipulin sijaan ruuanlaitossa, lisäksi se sopii wokkeihin, grilliin, salaatteihin ja leivän päälle.

Ihanan kesäisen kastikkeen saat kun pienit ison määrän salaattisipulia kermaviilin tai maustamattoman jogurtin sekaan, maustat vaikkapa sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla. Nam!

2. Salaatti

Salaatti on kiitollinen kasvatettava aloittelijalle. Ja varsinkin hajakylvö on helppo ja näppärä tapa aloittaa. Hajakylvössä salaatinsiemenet ripotellaan kostean mullan pinnalle. Peitä siemenet ohuella multakerroksella ja taputtele.

Voit kerätä salaatinlehdet yksitellen, tai leikata vaikka saksilla kourallisen kerrallaan. Kylvä salaattia lisää parin viikon välein elokuun alkuun saakka, niin olet omavarainen pitkälle syksyyn ja jopa alkutalveen!

hajakylvetty salaatti
Hajakylvettyä sipulia

Hajakylvön voi tehdä vaikkapa useampaan ruukkuun. Saat helposti näyttävän ja helppohoitoisen ruukkukasvin, joka on myös herkullinen! Käytä erilaisia salaatinsiemeniä, niin saat vaihtelua sekä väriin että makuun.

3. Lehtikaali

Lehtikaali on helppo ja kiitollinen kasvatettava JOS ei ole kaalikoita. Ja vaikka olisi ”paha” kaalikoivuosi, niin parvekkeelle kaalikoit eivät yleensä eksy! Lehtikaalin voi mainiosti kylvää ruukkuun. Ja jos lannoitat ja hoidat lehtikaalia hyvin, niin satoa saa pitkälle talveen!

lehtikaali
Kuvassa ”tavallista” lehtikaalia ja mustakaalia

Lehtikaalin siemenet voi kylvää hajakylvönä tai esikasvattaa yksittäisiä taimia – ihan miten tilaa ja viitseliäisyyttä riittää. Lehtikaali, kuten muutkin kaalikasvit lähtee kasvuun jo viileässä. Mutta voit kylvää niitä vielä heinäkuussakin, ja saat pieniä sieviä kaalinlehtiä myöhään syksyyn.

Lehtikaaliakin on saatavana erivärisenä, joten jos vaihtelua haluaa siihen, niin kannattaa ostaa tavallista lehtikaalia, mustakaalia tai vaikkapa punaruotista tai valkoruotista lehtikaalia.

4. Sokeriherne (salaattiherne)

Oih, sokeriherneet, eli littoset on varmaankin parasta mitä tiedän. Sokeriherne on tosi helppo kasvattaa vaikkapa ruukussa parvekkeella tai terassilla. Kun huolehdit kastelusta niin saat herneitä koko kesän!

salaattiherne
Sokeri- eli salaattiherne. Palko kerätään ennenkuin herneet ovat muodostuneet palkoon.

Valitse matala lajile, esimerkiksi Norli, niin ei tarvitse miettiä taimen sitomista. Täytä ruukku mullalla, kastele multa kunnolla ja paina vaikkapa peukalolla n. 2cm syvät painaumat. Kolme-neljä hernettä per painauma ja painaumat n. 5 cm välein. Näin saat sopivan tuuhean kasvuston astiaan.

sokeriherne

Ja jos et jaksa odottaa itse palkoja, niin syö herneet versona. Versojen kasvatukseen käy ihan tavalliset hernekeittoon tarkoitetut kuivatut herneet. Nam!

5. Pinaatti

pinaatti
Lehtipinaatti on helppo sekä kasvattaa että käyttää. Nuoria lehtiä ei tarvitse ryöpätä.

Pinaatti on maailman helpoin ja kiitollisin kasvatettava keväällä. Sen voi kylvää jäiselle ja kohmeiselle maanpinnalle, vähän multaa vaan päälle, kevyt taputtelu ja sitten se kasvaa! Kesällä se kannattaa kasvattaa varjoisassa paikassa. Pitkät valoisat päivät ja lämmin sää saa yleensä pinaatin kukkimaan – ja silloin se ei ole enää yhtä hyvän makuinen.

Bonusvihannes, retiisi

retiisi
Kun retiisiä kastelee riittävästi koko kasvun ajan, niin maun kipakkuus häviää.

Bonuksena laitan tähän vielä retiisin, oman kevätlempparin! Jos olet syönyt vain kaupan retiisejä, niin olet jäänyt paljosta paitsi! Retiisi on superherkullinen ja rapea lisäke erilaisiin salaatteihin, leivänpäälle ja vaikkapa wokkeihin. Retiisi saattaa mennä aika kipakan makuiseksi jos sitä ei kastele riittävästi. Joten vettä mieluummin liikaa, kuin liian vähän.

Siinä 5+1 helppoa vihannesta kasvatettavaksi!

-annukka-