Edullinen linssibolognese

Kotiruokaa arvostavat kaikki, eikö vain? Ja pasta jonkin kastikkeen kanssa uppoaa melkein syöjään kuin syöjään. Jos olet tottumaton linssien käyttäjä, niin tämä edullinen linssibolognese on varmasti yksi helpoimpia ja maukkaimpia ruokia joilla aloittaa. Lisäksi tämä on nopea ja kaikenikäisten suosikki. Ja maistuu erityisen hyvälle seuraavana päivänä lämmitettynä. Joten miksi et tekisi isompaa annosta kerralla?

Linssibolognese sopii erinomaisesti, pastan ja riisin kanssa. Ja tämä on ihanan täyte tacoihin tai tortillaan. Laitat vaan reippaammin mausteita. Tai teet vaikka kasvispohjaiset sloppy joet, eli täytät hampurilaissämpylän tällä kastikkeella ja haluamillasi lisukkeilla. (Voi kamalaa – tässä tulee nälkä kun tätä kirjoittaa!) Tässäpä helppo ja maukas kasvisruokaohje!

Kotimaisia kasviksia, tarpeet edulliseen vegaaniseen kasvispataan
Ihania vihanneksia. Tomaatit on meidän omia pakastetomaatteja – ne on niitä helteen halkaisemia jotka eivät kelpaa myyntiin, mutta käyvät kyllä syötäväksi. Kun on pakastetomaatteja ei tarvitse ostaa tomaattimurskaa.

Resepti

  • 1-2 sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • pala chiliä (käytin kuivattua, koska sitä on jäljellä kesältä)
  • 4 porkkanaa
  • 1 sellerin varsi
  • 1 pss pakastettuja tomaatteja (tai purkki tomaattimurskaa)
  • tomaattipyrettä 3 rkl
  • ruokaöljyä
  • vihannesliemikuutio
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kuivattua basilikaa ja oreganoa
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 5 dl vettä
  • 2 dl punaisia linssejä
Pilkottuja kasviksia linssikasviskastike
Kun kaikki vihannekset pilkkoo huolellisesti, saat tasarakenteisen ja tasamakuisen kastikkeen.

Pilko sipulit ja chili pienenpieniksi paloiksi ja kuullota ne pehmeäksi öljyn kanssa kattilassa. Lisää tomaattipyree ja anna hiljalleen maustua aina välillä sekoittaen. Raasta tai pilko kuoritut porkkanat haluamasi kokoiseksi. Pilko sellerin varsi pienenpieneksi ja lisää se porkkanan kanssa kattilaan. Sekoita. Lisää tomaattimurska (minä lisäsin pakastetomaatit). Sen jälkeen lisää kaikki mausteet ja vesi. Kiehauta. Huuhtele linssit ja lisää ne viimeiseksi. Anna hautua kannen alla noin 20 -30 minuuttia. Muista käydä sekoittamassa välillä. Lisää vettä jos kastike on liian paksua. Tarjoile keitetyn pastan kanssa. Lisää tarjoilun yhteydessä hienonnettua tuoretta (tai pakastettua) persiljaa tai basilikaa ja vaikkapa raastettua voimakasta juustoa, kuten parmesania.

Linssibolognese valurautapadassa
Valmis linssibolognese on edullinen ja helppo arkiruoka jota kannattaa tehdä isompikin määrä kerrallaan valmiiksi.

Tämä on oikea arkipäivien pelastaja. Me syödään tätä vähän eri tavoin varioiden valehtelematta kerran viikossa. Välillä porkkanat on isompina paloina, välillä raasteena. Välillä käytän keltaisia tai punaisia sipuleita, toisinaan purjoa. Välillä laitan sekaan paprikaa tai kesäkurpitsaa, ja välillä taas vihreitä papuja. Riippuen siitä mikä on sesongissa ja mitä vihannestarhasta tai kaapeista sattuu löytymään.

Miksi?

  • Miksi punaisia linssejä? Koska ne kypsyvät nopeammin kuin vihreät. Toki voit käyttää vihreitä linssejä tai mustia beluga linssejä punaisten sijaan.
  • Miksi pakastettuja tomaatteja? Me kasvatetaan tomaatteja itse, ja koska niitä tulee kesällä tosi paljon, niin säilön ne pakastamalla. Osan säilön sellaisenaan, ja osasta teen kastikepohjaa muiden kasvisten kanssa.
  • Miksi balsamicoa? Se tuo ruokaan täyteläisyyttä ja syvyyttä. Sitä ei ole pakko laittaa ollenkaan. Kastikkeesta tulee aivan yhtä hyvää ilmankin.
  • Miksi vain yksi varsi selleriä? Sellerin makun on hyvin hallitseva jos sitä käyttää paljon. Siksi laitan vain yhden varren ja pienin sen hyvin pieneksi. Varsiselleri säilyy mainiosti jääkaapissa, ja sie käy pieneksi pilkottuna useimpiin kasvisruokiin. Voit toki laittaa enemmän jos olet suuri varsisellerin ystävä!
  • Miksi kasvisliemikuutio? Siinä on paljon makua tiivistettynä. Voit käyttää myös liha-, tai kanaliemikuutioita, tai valmista fondia tai itse keittämääsi liemitiivistettä.
Pasta ja helppo kasviskastike aka linssibolognese
Tässä valmis linssibolognese pastan ja fetajuuston kanssa. Oli muuten taivaallisen hyvää!

Joten, jos et ole kokeillut linssibolognesea tämä yllättää iloisesti. Tämä on yksi helpoimpia ruokia sekasyöjälle opetella kasvispohjaiseen ruokailuun. Ja tämä ei mene ns. pupuruoka-kategoriaan, koska ruokalaji on täyteläinen ja lämmin ja kotoisasti tuttu maultaan. Aiotko kokeilla?

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *