Kaalin istuttaminen talvella

Voi kyllä! Päätin osallistua kaalin talvi-istutus-haasteeseen jonka Sara Bäckmo julkaisi blogissaan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan haasteessa laitetaan kaalin taimet alulle jo tammikuussa, ja sitten vaan kovasti hoivataan ja toivotaan, että joskus toukokuussa olisi kaalia syötäväksi asti!

Siemenpusseja ja siemeniä irrallaan. Kipossa on lehtikaalin siemeniä, mutta kaikki kaalin siemenet näyttävät enemmän tai vähemmän samalta. Väri vaihtelee , mutta yleensä ne ovat tuollaisia pikkupalleroita.

Kaalin siemenet ovat tosi pieniä ja yleensä pyöreitä. On hämmästyttävää miten niin pienestä siemenstä kasvaa niin suuri ja komea kasvi. Lajikkeet, joita laitoin tulemaan ovat Filderkraut, joka on onnistunut hyvin avomaalla, Kalibos (uusi tuttavuus) ja kurttukaalista lajike Vorbote 3. Siemenet voitin jo syksyllä arvonnassa. Ne kuuluvat Nelson Gardenin ”Viljele vuoden ympäri”-valikoimaan. Joten eikös nämä ole sopivat tähän kokeiluun?


Päätin laittaa jokaista lajiketta 10 siementä, eli minulla on mahdollisuus saada jopa 30 taimea! Aika iso määrä. Realistina ilahdun kyllä valtavasti jos saan edes 10 taimea kaaliksi asti. Istutin siemenet hajakylvönä vanhaan rypälerasiaan, jonka olin täyttänyt tavallisella istutusmullalla. Mullan tamppasin kevyesti tasaiseksi. Sen jälkeen kastelin mullan läpeensä vedellä. Ripottelin siemenet pinnalle ja peitin ohuella multa-seoksella. Kansi päälle ja homma valmis. (Istutus tehty 20.1.)

Sieltä ne pienet taimet ponnistaa. Jo kahdessa päivässä ensimmäiset reippaat vihreät pilkistää mullasta.

Itämislämpötila saa yleensä olla siemenillä hiukan korkeampi kuin taimen varsinainen kasvatuslämpötila. Niinpä kylvetty rasia sai ensimmäisen viikon olla lähellä lämpöpatteria. Alkukasvatuspaikkana on meidän kaupunkiasunnon keittiön ikkunalauta. Paikka on valoisa ja lämmin. Luonnonvalo yksin ei vielä riitä pariin kuukauteen, joten piti virittää muutama tavallista kasvilamppua auttamaan taimia alkuun.


Tänään sunnuntaina (27.1.) olen koulinut pienen-pienet taimet kennostoihin vahvistumaan. Kennostot vien ensi viikolla maalle, meidän tuvan etelänpuoleiselle ikkunalle. Tänään en vienyt, sillä ulkona oli aivan liian kova pakkanen niiden siirtämiseen. Sisälämpötila tuvassa on talvella viileähkö, alhaisimmillaan 12 ja korkeimmillaan 18 astetta. Ehkei ihan optimaalinen, mutta saa luvan kelvata tässä testissä.

Kasvilamput saavat olla päällä n.10-12 tuntia. Maaliskuun alussa valoisaa on päivässä reilut 10 tuntia, joten silloin en enää pidä kasvilamppuja päällä.

Juuri koulitut pienenpienet taimet. Koulin 8 kutakin lajia. Pitkäksi venyneet varret ”kieritin” mullan sisään. Tavoite oli, että vain kaalin lehdet jäivät mullan pinnalle.

Seuraava kouliminen on edessä muutaman viikon päästä. Silloin siirrän taimet suurempiin ruukkuihin jonka jälkeen nostan kaalit isoon kasvutunneliin kasvamaan. Jos maaliskuussa tulee kovia pakkasia niin parhaani mukaan suojaan taimia harsoilla ja provisoorisilla kuplamuoviteltoilla. Ja kun taimet ovat riittävästi vahvistuneet, niin pistän ne penkkiin – ja toivon että päästään herkuttelemaan kaalilla jo alkukesästä. Saa nähdä miten talvi-istutettu kaali pärjää!

annukka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *