Kannattaako vihannesten kasvattaminen itse?

Minun puolueellinen mielipiteeni on että kannattaa. Hyödyt on moninaiset: rahalliset, liikunnalliset ja terveydelliset. Annapa kun kerron!

Rahalliset

Vaikken ole ikinä kovin tarkasti laskenut,niin kyllä rahallista säästöä tulee. Yksinkertaisella matematiikalla: salaatti maksaa kaupassa 1-3eur / kpl. Pussi salaatinsiemeniä maksaa 1-3 eur/pss. Ja pussissa on 50-400 siementä, niin johan lyhyelläkin matematiikalla näkee, että siemenet eivät maksa paljoa. Itsekasvatetun salaatin hinta edullisimmillaan on 0,0025 – 0,06 eur.

Hinta muuttuu ja nousee, kun ostaa multaa, ravinteita, lavakauluksia, ruukkuja jne. Ja jos laskee vielä tuntipalkan itselleen, niin hinnan saa kapuanmaan korkeallekin. Mutta jos kasvualusta on olemassa (maavaraiset penkit), jotka ravitaan omalla kompostimullalla, eikä itselle laske tuntihintaa, niin taloudellinen etu on kiistaton.

Yksinkertainen laskelma: Kalleimman salaatin (0,06ur / siemen) syöminen joka päivä ajalla 1.5. -31.10. kokonaisukustannus on vain 11,04 eur ( 184 päivää x 0,06 eur). Tällä hinnalla et syö kaupan salaatteja puolta vuotta.

Suorakylvetty salaatti. Nämä on kylvetty maaliskuussa 2019 ja satoa sain huhtikuun lopussa!

Liikunnalliset

Jos sinulla on käytössä puutarha, vaikkapa muutama lavakaulus pihassa, niin hyötyliikuntaa tulee alkukaudesta paikkojen kuntoon laiton yhteydessä: puhdistat penkit, laitat ravinteita (esim komposti/uusi multa tms), kyykit, kannat ja siivoat.

Käsien lihakset vahvistuvat, koordinaatio ja tasapaino paranee. Puutarhahommailussa liikut monipuolisesti ja eri tavoin.

Pitkin kautta kastelet (kannat vettä), keräät satoa, hoidat penkkejä, saatat kitkeä, istuttaa ja kylvää uutta ja jatkat muutenkin penkkien hoitoa.

Kauden loppuessa laitat lavat ja penkit talvikuntoon.

Ulkona tulee oltua yllättävän paljon, sillä puuhaa on ja hyötyliikunta tulee itsestään. Kunto kasvaa, keuhkot saa happea, lihakset vahvistuu ja liikkuvuus paranee.

Monipuolinen ja värikäs kattaus itsekasvatettuja vihanneksia

Terveydelliset

Tämä on tärkein! Ulkoilu, onnistumisen ilo, aurinko ja kasvun ihme vahvistaa psyykkistä hyvinvointia.

Puutarhassa puuhailulla on paljon positiivisa vaikutuksia mielelle. Ja tästä on olemassa tutkittua tietoakin. Ei pelkkää mutua. Mutta on mutullakin painoarvoa. Itse en ole missään niin onnellinen kuin puutarhassa. Tunne on kokonaisvaltainen.

  • ”Puutarhailu” vähentää stressiä. Jo 30 minuuttia ulkona puutarhassa vaikuttaa positiivisesti stressiin, alakuloisuuteen ja uupumukseen.
  • Mullan kanssa puuhailu kasvattaa vastustuskykyä ja vahvistaa sydäntä.
  • Puutarhassa tekeminen parantaa muistia, sillä se pitää aivot käynnissä, kasvattaa aivokapasiteettiä ja auttaa muistisairauksia vastaan.
  • Vihannesten ja kukkien kasvattaminen vahvistaa itsetuntoa onnistumisten kautta. Pienistä siemenistä kasvaa ruokaa tai kukkia, mahtavaa!
  • Puutarhassa istuskelu ja ulkoilmasta nauttiminen tekee onnelliseksi.
Kun kasvatat vihannekset itse, saat ihan erilaisen kattauksen ja väri-ilon kuin kaupasta ostettaessa.

Viimeisenä vielä maku ja väri!

Kun kasvatat itse ruokaa, tiedät mitä syöt. Se on lähituotettua, ja tiedät miten olet hoitanut maata ja vihanneksia. Kun ruoka kasvaa mullassa, maassa, niin sen maku on parempi kuin tehotuotetuissa vihanneksissa. Voit kasvattaa monipuolisen valikoiman erilaisia vihanneksia omassa keittiöpuutarhassa – sellaisia mitä kaupasta ei saa. Erilaisia värejä ja makuja.

Kun valikoima on värikäs ja monipuolinen, niin saat laajan kattauksen vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja. Ja se on hyväksi vastustuskyvylle ja kehon toiminnalle.

Joten, miten olisi? Innostuisitko kasvattamaan vihanneksia itse?

terkuin, Annukka