Kasvata itse baby-pinaattia keväällä

Pinaatti kuuluu niihin lehtivihreisiin jotka eivät pelkää kylmää maata. Niinpä sen voi istuttaa jo hyvin aikaisin vuodesta. Voit laittaa siemenet jäiseen penkkiin lumen alle tai kylmään ja lämmittämättömään kasvihuoneeseen. Etkö usko? Kokeile!

Itse kokeilin ensimmäisen kerran istutusta kylmäpenkkiin eli kylvämistä ulos lumen ja jään sekaan 3 vuotta sitten, maaliskuun alussa vuonna 2016. Ja hyvin tuloksin.

Talvikylvön eri vaiheet
Tein silloin talvikylvökokeilustani myös videopätkän, vaan se jäi julkaisematta. Tässä kuitenkin kuvakaappauksia ensimmäisestä testistä!

Miten istutin pinaatin?

Lapioin ensin aika kerroksen lunta olemassaolevan penkin päältä. Sen jälkeen vielä rapsuttelin pintaa, jotta lunta jäisi mahdollisimman vähän vanhan ja uuden mullan väliin. Laitoin lumen päälle kerroksen multaa, istutuin siemenet, lopuksi peitin kylvön mullalla ja lumella. Ja ihan vihonviimeisenä laitoin kannen istutuksen päälle. Kanneksi nikkaroin yksinkertaisen puukehikon jonka päälle olin pingoittanut kasvihuonemuovia.

Kansi toimi kuin minikasvihuone – se suojasi kylmältä tuulelta ja piti auringon lämmön kehikon alla. Pinaattia tuli valtavasti ko alalta, ja tietenkin huomattavasti aikaisemmin kuin ns. normikasvatettuna.

Isoksi kasvanut pinaatti
Kun pinaatin keskusta näyttää tältä, niin on viime hetki kerätä se. Kohta se nimittäin puhkeaa kukkaan.

Pinaatti ei tykkää liiasta valosta eikä varsinkaan liiasta lämpimästä – se aloittaa kukintansa hyvinkin herkästi silloin. Niinpä se onkin erinomainen lehtivihreä kasvatetavaksi nimenomaan aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Keskellä kesää se on vaikea kasvatettava – se aloittaa kukinnan ennen kuin on ehtinyt kerättävään kokoon.

babypinaattia parhaimmillaan
Tässä pinaattia rivikylvönä ja pienenä – siis baby-vaiheessa

Pinaatin voi kylvää riviin tai hajakylvönä, eli ripotellen tasaisesti mullan pinnalle. Yleensä kylvän hajakylvönä kun tarkoituksena on kerätä lehdet pienenä. Lehdet voidaan joko kerätä yksitellen napsaisemalla varsi poikki tai leikkaamalla saksilla, terävällä puukolla tai keräimellä. Pinaatti on siitä kiitollinen että se tuottaa lisää lehtiä keruun jälkeen. Saman kasvin voi leikata jopa 4 kertaa, ja tuotto on joka kerta hyvä.

Baby-pinaatti ei muuten ole mikään erikoislajike pinaatista. Se on vain pinaatti, joka ei ole ehtinyt kasvaa isoksi ja se poimitaan pienenä, sen ollessa baby. Olen käyttänyt eri lajikkeita menestyksekkäästi kevään ensi-istutuksiin. Eniten olen istuttanut lajikkeita Matador, Butterflay ja Palco jotka kaikki ovat toimineet hyvin.

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *