Kasvatuskennot – mikä loistava keksintö

Suurelle osalle vihanneksista taimikasvatus on hyödyllistä verrattuna suorakylvöön. Taimikasvatus säästää aikaa ja tilaa, ja kasvit saavat paremman alkulähdön kontrolloidussa ympäristössä. Kun kasvit saavat hyvän alun niistä kasvaa terveitä ja vahvoja yksilöitä.

Kylvän siemeniä sekä hajakylvönä, että yksittäin. Kummassakin tapauksessa käytän kennoja. Joko kylvän siemenet potteihin yksitellen, tai koulin hajakylvönä istutetut taimet kennoihin myöhemmin vahvistumaan.

Mikä on taimikenno?

  • valmistettu kovasta muovista (40cm x 40cm)
  • mahdollistaa suuren taimimäärän kasvattamsien pienessä tilassa
  • niitä on eri kokoisia 25-400 pottisia – minä käytän pääasiassa 64 pottista.
  • kestää hyvin pesua ja desinfiointia
  • reiät pohjassa

Kennojen käyttö

Kennot täytetään tiiviisti mullalla. Yleisimmin käytän seulottua multaa johon sekoitan noin kolmasosan vermikuliittia. Näin saan taimille sopivan seoksen. Mullasta seulon isoimmat ainesosat pois, jotta potit täyttyvät tasaisesti ja taimet saavat hyvän kasvualun. Mullassa on usein seassa turvepaakkuja, oksanpalasia ja kiviä, jotka seulomatta vievät tilaa pienen taimen juurilta.

Multa on kasteltava kunnolla ennen kuin laittaa siemenet. Yleensä täytän kennon tiiviisti mullalla, jonka jälkeen laitan sen vesialtaaseen jotta multa kastuu läpeensä. Sen jälkeen teen jokaiseen multapaakkuun painauman, johon laitan siemenen. Lopuksi peitän istutukset vermikuliitilla ja / tai vermikuliitin ja mullan seoksella. Kun taimi on kasvanut riittävästi, on aika siirtää kasvi suurempaan ruukkuun tai istuttaa se lopulliselle paikalleen kasvimaalle.

Periaatteessa kaikki siemenet voi aloittaa taimikennoissa, paitsi porkkanat ja palsternakat, joiden juuret eivät siirtämistä ja koulimista ollenkaan.

Joidenkin mukaan kennostot pitäisi desinfioida käytön jälkeen. Sitä en kylläkään ole tehnyt. Olen vain pessyt ne painepesurilla ja laittanut sitten aurinkoon kuivumaan. Kuivumisen jälkeen ne on helppo pinota päällekkäin odottamaan seuraavaa istutusta. Hyvin on toiminut näinkin.

-annukka-