Kasvutunnelilla pidempi kasvukausi

Meillä ei ole varsinaisina kasvihuoneita vaan käytämme tunneleita.  Kasvutunneli on vähän kuin köyhänmiehen kasvihuone. Se on kevytrakenteinen polyeteenimuovilla päällystetty rakennelma, joka on huomattavasti edullisempi rakentaa kuin perinteinen metalli- tai puurunkoinen kiinteä kasvihuone. Tunnelin runko on yleensä terästä tai alumiinia ja tämän päälle pingoitetaan muovi. Kevytrakenteisimmat kasvutunnelit eivät kestä lumikuormaa, joten ne puretaan syksyisin pois.

tomaatteja isossa tunnelissa
Tomaatit kypsyvät parhaiten, kun ylimääräiset lehdet riivitään pois auringon valon tieltä

Edullisen kasvutunnelin rakentaminen

Ensimmäisenä vuonna meillä oli niin pieni budjetti, ettei meillä olisi ikinä ollut vara rakentaa oikeaa kasvihuonetta. Eikä me löydetty Suomesta tunnelitoimittajaa, jonka rakennelmat olisivat sopineet meidän budjettiin.  Niinpä googlailin aikani (DIY polytunnel, hoophouse), ja löysin hyvin paljon erilaisia edullisia tee-se-itse-ratkaisuja.  Päädyimme halpaan, hyvin paljon maailmalla käytettyyn ja toimivaan ”malliin”. Me ostettiin PVC-putkea (sellaista jota sähkötöissä käytetään) liitettiin 3 kappaletta toisinsa, ja taivutettiin kaaren malliin. Kaaret tökättiin maahan lyötyihin harjateräskeppeihin.  Päälle pinnoitettiin muovi joka kiinnitettiin narulla. Narut kiinnitettiin kunnolla maahan, jotta ne kestäisivät kovat tuulen puuskat. Rakennelmat olivat edulliset ja helpot toteuttaa ja ne täyttivät funktionsa – me saatiin niiden avulla tasattua säävaihteluja ja lisättyä päiviä kasvukauteen. Kasvutunnelit pidentävät kasvukautta merkittävästi.

polytunnel, hoophouse, tunnelväxthus
Ensimmäisen kasvutunnelin pystytys toukokuussa 2016
kasvutunnelissa muovi päällä
Tässä on kaarien päälle vedetty muovi

Nämä tunnelit ovat toimivia, mutta eivät kovin kauniita. Näillä kuitenkin päästiin alkuun, ja saatiin tuotettua sekä tomaatteja, kurkkua, paprikaa, chiliä ja muutama munakoisokin sekä itselle, että perheen ja ystävien iloksi.

ensimmäinen kasvutunneli
Toukokuun alussa 2016 oli mukavan lämmin ja uskalsinkin viedä tomaatit keskeneräiseen tunneliin – tämä tunneli on sama, jota yläpuolella olevissa kuvissa rakennetaan.

Nyt meillä on teräskehikkoon tehdyt tunnelit. Osa kaarista on ostettu valmiina, osa on teetetty pajalla. Mutta idea on edelleen sama. Muovi pingotetaan kaarien päälle, ja kiinnitetään naruilla.  Käytämme kasvutunneleita pidentämään kasvukautta ja tasaamaan säävaihteluita. Monet kasvit ovat herkkiä tuulelle ja sateelle, jotka heikentävät auringon lämmitystehoa varsinkin keväällä ja syksyllä. Tunneleiden avulla vihannekset voivat paremmin ja tuottavat enemmän ja pidempään satoa. Kasvihuone tai .tunneli on yksi tehokkaimpia tapoja pidentää kasvukautta.

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *