Kasvutunnelin kevät

Vaikka meille tulikin viikko sitten lunta 40cm ja pakkanen oli -10 paikkeilla öisin viikon ajan, niin kasvutunnelissa vihertää reippaasti. Maa ei jäätynyt, eikä kasvit kärsineet ainakaan näkyvästi kylmästä. Vaikka tunnelin muovi ei sinänsä lämmitä, niin se estää kuitenkin kylmän tuulen ja suojaa sateelta ja lumelta.

Kasvutunnelissa on kevät
Taittelen harsopeitteen keskikäytävälle päiväksi. Siitä se on helppo vetää illalla penkkien päälle

Tunnelissa on päiväsaikaan 18-25 astetta lämmintä jos on aurinkoista tai puolipilvistä. Pilvisellä säällä lämpötila on noin 10-15. Tunnelin reunoilla olevat lumipenkat sulavat hitaasti ja antavat kosteutta maahan. Penkkien lämpötila on (elektronisella paistimittarilla mitattuna) +6 ja +12 välillä, joten kasvukausi on ehdottomasti alkanut! Vaikka ilman lämpö öisin saattaa laskea tunnelissa reippaasti miinukselle, maa pysyy sulana. Peitän kylmiksi öiksi kasvit ohuella harsolla, joka suojaa vihanneksia mahdollisilta vaurioilta. Kasvit on kyllä valittu niin, että kylmän ei pitäisi haitata, mutta parempi olla vähän varovainen näin alkukaudesta.

Pinaatti kasvaa kasvutunnelissa
Pinaatti viihtyy mainiosti lämmittämättömässä tunnelissa tai kasvihuoneessa

Tapahtuuko tunnelissa mitään?

Talvikylvin helmikuussa kasvutunnelin penkit täyteen siemeniä. Kummassakin reunassa on porkkanaa, palsternakkaa ja pinaattia. Keskipenkeissä on erilaisia salaatteja, lehtivihreitä, salaattinaurista, kevätsipulia ja retiisejä.

RUohosipuli on kevään ensivihannes
Keväällä ruohosipuli on ensimmäisenä valmiina kerättäväksi. Se ei välitä kylmistä öistä eikä vaihtelevista säistä.

Yhdessä penkissä kasvaa ruohosipulia, joka on varmaan yksi kiitollisimmista kasvatettavista. Se puskee ensimmäisenä esille, jo aikaisin keväällä ja tekee mahtavan kauniin kasvuston. Se on nyt hiukan huonosti yhdessä keskipenkeistä, ja ajattelinkin jakaa taimet ja siirtää ne ison tunnelin kumpaankin ulkoreunaan. Siellä ne eivät ole kauden edetessä muiden kasvien ja taimien ”tiellä”.

Hajakylvetystä salaatista on helppo ottaa pikkutaimia kennostoihin kasvamaan kokoa. Siirrän ne avomaakasvatukseen kun ulkopenkit ovat sulaneet.

taimikennot
Taimet saavat kasvaa vielä hetken tunnelissa. Luultavasti 1-2 viikon sisällä pääsen istuttamaan mm. nämä ulos

Viime kesänä osa sipuleista jäi pieneksi johtuen kuivuudesta. Meillä ei yksinkertaisesti riittänyt aika eikä vesi kaikkien kasvien riittävään hoivaan. Onneksi pienet sipulit voi käyttää seuraavana vuonna istukassipuleina. Istutin aikamoisen määrän sipuleita porkkanoiden kaveriksi reunapenkkeihin.

Aurinkoisina ja lämpiminä päivinä pidän tunnelin oven koko ajan auki. Haluan, että ilma vaihtuu ja ylimääräinen kosteus haihtuu. Koska lämpötilaero ulkoilman ja tunnelin välillä on suuri muodostuu hurjat määrät kosteutta. Aamuisin tunnelin muovi on sisäpinnalta todella märkä, mutta se kuivuu tunnissa-kahdessa.

salaatin taimet
Pienet salaatintaimet kasvutunnelissa keväällä

Osa taimista on tuotu lavojen päälle ulos taimihuoneesta. Kasvit janoavat tähän aikaan vuodesta valoa, joten sitä on niille myös tarjottava. Sisälle jää ainoastaan tomaatit, munakoisot ja hallaherkimmät kukat.

taimipotteja
Tillit ja salaatit viihtyvät viileässä ja valoisassa kasvutunnelissa tai kasvihuoneessa

Välillä tulee ihan epätodellinen olo, kun kasvutunnelin lämpötila on reilusti yli kaksikymmentä, ja kun vilkaisee ulos, niin tunnelin seinään nojaa metrinen kinos. Ihmeellistä!

-annunkka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *