Keittiöpuutarhan perustaminen

Päätin perustaa erillisen keittiöpuutarhan, sellaisen oman hyötytarhan meidän pihan aurinkoiselle puolelle. Se on erillään meidän isommista kasvatusalueista ja täysin verrannollinen tavallisen omakotitalon keittiöpuutarhaan. Ajattelin käydä täällä blogissa sen eri vaiheet läpi kasvukauden edetessä. Ja koska on alkukevät, niin mistäpä muusta aloittaa kuin perusteista.

Keittiöpuutarhan perustaminen
Keittiöpuutarhan paikka

Paikan valinta

Valittu paikka on aurinkoinen, ei ihan suora etelä, mutta siihen paistaa aikaisesta aamusta melko myöhään. Se on suojassa kovilta tuulilta, sillä navetta ja talo suojaavat kahdelta suunnalta. Lisäksi ympärillä on monta tuuheaa marjapensasta, jotka katkaisee pahimman tuulen. Valittu paikka on lähellä vesipistettä, eli kastelu on helppoa. Koska keittiöpuutarha on lähellä taloa, saan katolta valuvat sadevedet näppärästi kerättyä saaveihin ja siitä sitten kasteluun. Kaikki penkit tulevat olemaan kohopenkkejä ihan siitä syystä, että multakerros on ohut tässä kohtaa pihaa.

Perustaminen

Mietin pitkään minkä kokoinen alueesta tulisi. Päädyin tällä kertaa vajaaseen 20 neliöön. Leveyttä on reilut 3 metriä ja pituutta hiukan päälle 6 metriä. Saan helposti kasvatettua aluetta myöhemmin, vapaata tilaa on ympärillä paljon. Lapioin alueen puhtaaksi lumesta huhtikuun alussa jouduttaakseni sulamista ja roudan poistumista. Lisäksi halusin nähdä konkreettisesti minkä kokoinen siitä tulee. Minun oli paljon helpompi hahmottaa myös penkkien sijainti kun pääsin kävelemään paikalla.

Keittiöpuutarhan paikan on hyvä olla aurinkoinen ja suojaisa
Hyötypuutarha tulee ihan tuvan ikkunan alle. Aurinkoinen ja suojaisa paikka.

Koska keittiöpuutarha perustetaan vanhalle sammaloituneelle nurmikolle ja niitylle, pohjatyöt on hoidettava jollakin tavalla. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole kaivaa ja siirrellä isoja määriä maata, vaan koittaa hyödyntää mitä saatavilla on. Perustan alueelle erilaisia ja erikokoisia penkkejä. Teen kolme pitkää penkkiä suoraan maanpinnalle, ja loput pienemmät teen vanhoihin juureslaatikoihin – käytän niitä vähän kuin lavakauluksia.

Pohjatöillä on tarkoituksena tukahduttaa aluskasvillisuus ja saada keittiöpuutarhaan kasvualustasta kuohkea ja ravintorikas vihanneksille. Puolet alueen rikkakasveista tukahdutetaan sanomalehdillä ja pahvilla, ja toinen puolisko maanpeitekankaalla, jonka uusiokäytän jossakin muualla ensi vuonna.

Mitä laitan kasvamaan?

Koska penkit perustetaan hiukan eri tavoin, kasvatussuunnitelma on tehtävä niiden mukaisesti. Yksi kolmesta isosta penkistä on tarkoitettu kesäperunalle. Penkin rakenne on karkea ja sen pinnalle tulee olkikate. Toinen pitkä penkki on kompostipenkki, ja siinä pääkasvina on erilaiset kurpitsat. Kolmas penkki on perustaltaan oksasilppua ja hevosenlantaa, jonka pinnalle laitan kerroksen multaa. Siihen laitan mm. erilaisia lehtivihanneksia.

vanha nurmikon pohja
Kuivan heinän alla on sammalta ja vanhaa nurmikkoa. Tähän on hyvä perustaa keittiöpuutarha.

Laatikoihin laitan erilaisia kesäkukkia, papuja, sipulia, porkkanaa, juurikkaita. Kaikkea sellaista mitä me syödään pitkin kasvukautta. Vähän mietin laitanko mansikoita yhteen isoon laatikkoon, no sen voi päättää myöhemmin.

Teen tästä uudesta keittiöpuutarhan perustamisesta blogiin sarjan, jota voi seurata kauden edetessä. Kuvailen vaiheittain tekemiset, onnistumiset ja epäonnistumiset. Tällä tavalla voi perustaa keittiöpuutarhan omakotitalon, kesäpaikan tai rivitalon pihaan. Koko voi olla mikä ikinä pihaan mahtuu tai mikä tuntuu mukavalta tehdä. Valinta on oma. Keittiöpuutarha palkitsee sadolla ja kauneudellaan pitkin vuotta. Lisäksi se on helppoa ja edullista!

sammalta ja vanhaa nurmikkoa muutetaan keittiöpuutarhaksi
Luultavasti pääsen jo ensi viikolla rakentamaan penkkejä tälle alueelle. Lumi sulaa niin mahdottoman kovaa vauhtia.

Nyt pitää vielä odottaa että routaa kutakuinkin sulaa. Keskityn ehkä viikon tai kaksi esikasvatukseen ja suunnitteluun. Toivotaan aurinkoa ja lämpimiä tuulia!

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *