Kevättalven istutukset

Aikainen kylvö suojaisaan paikkaan mahdollistaa aikaisen sadon.

Viime keväänä istutin helmi-maaliskuun vaihteessa mm. pinaattia, tilliä, persiljaa, porkkanaa ja retiisiä. Maahan meni myös paksoita, salaattia ja rucolaa. Ai niin, istutin myös nauriita – ja nimenomaan hakurei-nauriita, jotka sopivat miedon makunsa vuoksi salaattiin hienosti. Istutukset tein isoon kasvutunneliin.

Tykkään istuttaa jo kevättalvella ensimmäiset siemenet maahan. Tai noh, en välttämättä istuta niitä taivasalle, sillä asun alueella jossa on yleensä lunta melkeinpä puoli metriä vielä maalis-huhtikuussakin. Mutta teen kyllä ensimmäiset istutukset aikaisin keväällä kasvutunneliin. Kasvutunneli suojaa siemeniä ja taimia lumelta, kylmältä ja tuulelta. Tietäähän sen itsestäkin – kevättalvella on paljon miellyttävämpi istua lasitetulla parvekkeella kuin avoparvekkeella, eikö?

Kasvutunneli kevättalvella 2018
Huhtikuun alussa tunnelin sisällä on jo lämmin ja maa sulana, mutta ulkona on vielä hurjat lumikinokset. Ja vihreää on vain hento aavistus penkeissä.

Mitä istutan tänä keväänä?

Aikapitkälti samoja siemeniä laitan maahan kuin viime vuonna. Nyt vaan laitan ne reilua kuukautta aikaisemmin. Lisäksi päätin uskaltaa laittaa enemmän. Paljon enenmmän. Koko kasvutunnelin täyteen. Ne eivät tule haittaamaan tomaatteja, sillä olemme päättäneet siirtää ison tunnelin toiseen paikkaan heti toukokuun alussa – silloin kun tomaatintaimet muuttavat sisältä ulos.

Laitan paljon pinaattia, muutamaa eri lajiketta salaattia, hiukan rucolaa, tilliä ja persiljaa sekä porkkanaa.

Meidän isossa tunnelissa penkkejä on 6. Kevätistutukset voi tehdä hyvinkin tiiviisti, sillä vihannekset kerätään pieninä – eli kasvit eivät vaadi suurta kasvualaa itselleen. Näin saan maksimaalisen sadon touko-kesäkuussa. Sato valmistuu silloin kun suurin osa kotikasvattajista vasta miettii eri siemenien ja lajikkeiden ostamista ja istuttamista.

Kasvutunnelin tilanne huhtikuussa
Huhtikuun lopussa lumi on sulanut ja kasvutunnelissa vihertää jo reippaasti

Kevättalvella istuttaminen on helppoa, varsinkin jos on valmistellut penkit huolella ennakkoon syksyllä. Siemenet laitoin kohmeisen, melkeinpä jäisen mutta hyvin ravitun maan pinnalle, jonka jälkeen peitin istutukset mullalla. Peitemultana oli tavallinen ostomultaa jonka olin seulonut rakenteeltaan tasaiseksi. Viimeiseksi ”kastelin” istutukset lapioimalla kerroksen lunta penkkien päälle. Tuleva kevät ja pikkuhiljaa lämmittävä aurinko sulattavat siitä vettä siemenille. Ja sitten vaan odotellaan kasvun ihmettä tapahtuvaksi.

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *