Kukkien talvikylvö

En tiedä onko kaikilla sama ongelma, mutta meillä loppuu keväisin tila kesken taimien kanssa. Siksi istutankin osan kukista (ja vihanneksista myös) talvikylvönä. Lisäksi alkukevät on meillä niin kiireinen, ettei oikein ehdi ajatellakaan kesäkukkia vaikka haluankin niitä meidän pihaan.

Kukat jotka oman kokemukseni mukaan toimivat hyvin talvikylvönä ovat ainakin auringonkukka, ruiskaunokki, kehäkukka ja kosmoskukka. Ja onhan näitä paljonkin erilaisia, mutta näitä olen itse kokeillut ja todennut toimivan.

Mikä on talvikylvö?

Talvikylvö tai kylmäkylvö tehdään silloin kun on kylmä ja lunta maassa. Esikasvatan kesäkukat muovirasioissa, jotka vaativat vain vähän tilaa eivätkä juurikaan hoitoa. Muovirasiat ovat kuin pieniä kasvihuoneita. Lisäksi taimet karaistuvat kasvaessaan vaativissa olosuhteissa, joten ne voidaan istuttaa aiemmin lopulliseen paikkaansa ja ne kukkivat paljon aikaisemmin kuin lajitoverit jotka istutetaan siemenenä suoraan maahan.

kehäkukan siemeniä, ringblomma
Kehäkukan kippuraisia siemeniä

Mitä tarvitset?

  • haluamasi kukkien siemeniä
  • multaa
  • muovilaatikoita kansineen (irttarilaatikot käy mainiosti)
  • porakone
  • vedenkestävä tussi

Miten kylvö tehdään?

talvikylvö
Siemenet multaan laitettuna. Näiden päälle laitoin kerroksen multaa

Laatikon pohjaan porataan riittävästi reikiä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Poraa reikiä myös kanteen tai laatikon yläreunaan. Laatikon pohjalle laitetaan muutama sentti multaa joka tasoitetaan ja kastellaan riittävästi. Pinnalle ripotellaan siemenet, joiden päälle laitetaan kerros multaa (0,5-1cm). Kastele tämäkin. Merkkaa kuhunkin laatikkoon mitä istutit.

talvi-istuttaminen, kukkien talvikylvö

Nappaa laatikot kainaloon ja vie ne ulos. Täytä laatikot lumella ja sulje kansi ja vie ne sopivan suojaisaan paikkaan odottamaan aurinkoa ja kevättä.

istuttaminen muovirasiaan
Mullan päälle laitoin muutaman kourallisen lunta, jonka jälkeen laitoin kannet päälle

Itse vein laatikot kasvutunneliin, mutta yhtä hyvin olisin voinut laittaa ne vaikkapa ylisen luiskan alle, aitan terassille tai talon ulkorappusille. Pääasia on, että ne on kohtuullisen suojaisassa paikassa ja etteivät ne unohdu jonkin lumimyräkän alle.

istuttaminen kasvutunneliin, talvikylvö, minikasvihuone
Rasiat laitettu kylmään kasvutunneliin odottamaan kevättä.

Näistä kasvustoista huolehditaan niin kuin kaikista muistakin. Eli kevään edetessä niitä pitää muistaa kastella sekä on muistettava tuulettaa rasioita jos niihin tulee liikaa kosteutta. En muuten paina kansia kiinni saakka. Ne on vaan löyhästi päällä. Ja myöhemmin otan ne kokonaan pois.

Teen seurantapostaukset näistä kukkakylvöistä myöhemmin keväällä.

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *