Kylvöaika

Sen lisäksi että esikasvattamalla säästää aikaa, niin saa myös vahvat ja terveet taimet, ja näin hyvän lähdön puutarhakauteen. Esikasvattamalla voi välttää suuren osan kitkemisestä. Kun huolella valmistelee kasvupaikan juuri ennen istutusta, eli kastelee, kitkee (tai haravoi) pinnan niin siihen on helppo istuttaa. Ja sitten kun istuttaa taimet ulos, ne ovat jo hyvässä vauhdissa kun rikkakasvit vasta aloittelevat kasvuaan.

Itämis- ja kasvuajat

Eri kasveilla on erilaiset itämis- ja kasvuajat. Aika siemenen kylvön ja taimen ulosistuttamisen välillä vaihtelevat paljon. Useat siementoimittajat ilmoittavat tiedot siemenpussien teksteissä tai omilla nettisivuilta. Ajat voivat vaihdella hyvinkin paljon saman vihanneslajin sisällä. Esimerkiksi tomaatilla kasvuajan vaihteluväli istuttamisesta valmiiksi tomaatiksi vaihtelee ajallisesti 55pv -85 pv. Samoin esimerkiksi porkkanan vaihteluväli on 55-80 pv. Eroa on siis kuukausi! Eli lajikevalinnalla on oikeasti merkitystä meidän lyhyen kasvukauden vyöhykkeellä.

Taimien istutus
Sokeriherneen esikasvatettujen taimien istutus menossa. Tässä kohdassa kasvaa valtavasti monivuotisia rikkaruohoja, siksi meillä on mansikkakangas penkin päällä. Helppo tapa estää turha työ – eli kitkeminen!

Tässä suurpiirteinen taulukko

aika viikkoinavihannekset
3-4 viikkoaherne, kaali, kesäkurpitsa, papu, salaatti
4-5 viikkoabasilika, kukkakaali, kurkku, parsakaali, rosmariini
8-10 viikkoamunakoiso, paprika, tomaatti
10-12 viikkoachili, purjosipuli, selleri, sipuli (siemenestä)


Kylvöajankohta on helpoin laskea taaksepäin siitä, milloin haluat istuttaa taimet ulos tai milloin haluat satoa. Nopeasti kasvavat vihannekset antavat satoa aikaisemmin, ja pitkän kasvuajan vaativat myöhempään. Tämä on hyvä huomioida lajikevalinnassa. Kun esikasvatuksen aloittaa oikeaan aikaan saa vahvoja ja hyviä taimia. Vastaavasti jos valitsee pitkän kasvuajan vaativia kasveja tai lajikkeita kukinta ja sato eivät välttämättä ehdi valmistua haluttuun aikaan. Saattaa joskus tuntua, että että miksi kaverin salaatti, tomaatti, kurkku tai muu vihannes on paljon aiemmin valmiina kuin omasi, vaikka laitoitte ne kasvamaan samaan aikaan. Syynä voi olla että hänellä on nopeamman kasvun lajike. Kannattaa vähän kurkkia mitä siemenpusseissa lukee.

esikasvatus
Hyvin usein laitan kylvön pinnalle vermikuliittia tai hiekkaa.

Tuntemalla kasvuajat optimoit satokautta

Kasvit joiden esikasvatusta ei kannata aloittaa liian aikaisin on sellaiset jotka ovat hallanarkoja tai jotka kasvavat lämpimässä hyvin suureksi. Niistä voi tulla hallitsemattoman suuria sisällä, mutta kylmä sää estää niiden ulos viemisen. Jotkut kasvit eivät kestä pientäkään määrää kylmää. Näitä ovat esimerkiksi kesäkurpitsat, kurkut ja melonit.

hallavaurio
Halla pääsi yllättämään nämä kesäkurpitsat. Kylmää ei ollut paljoa, mutta jos kasvi on herkkä, eikä sitä ole suojannut niin se ottaa herkästi nokkiinsa siitä.

Optimoimalla voi varmistaa satokauden jatkumisen aikaisesta keväästä alkutalveen tai jopa pidemmälle. Lajikevalinnoilla, esikasvatuksella, kasvuolosuhteilla sekä kasvisuojien käytöllä voi vaikuttaa paljon omaan satoon.

Jos on valittava kumpi on tärkeämpi, valo vai lämpö, niin kallistun valon puolelle. Suurin osa kasveista sietää jonkinmoista lämmönvaihtelua, ja jopa kylmääkin. Mutta kovin moni ei pärjää ilman valoa. Liian hämärässä taimista tulee varreltaan pitkiä ja honteloita hujoppeja, jotka katkeavat helposti, ovat heikkoja ja kärsivät helpommoin tuulesta, taudeista ja ötököistä.

esikasvatus taimikennostoissa
Esikasvatus, kasvihuone ja harsot auttavat saamaan satoa täällä kylmässä pohjolassa jossa kesä on kaunis, valoisa mutta lyhyt.

Kasvihuoneella tai kasvutunnelilla sekä harsoilla voi helposti pidentää kasvukautta merkittävästi. Lisäksi näillä saa ”huijattua” itselleen 1-3 kasvuvyöhykettä sekä tasattua säävaihteluja merkittävästi. Näilläkin on merkitystä kun miettii mitä aikoo laittaa kasvamaan.

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *