Lämpöpenkin rakentaminen

Yksi kivoimpia asioita mitä keväällä voi tehdä on koittaa huijata kylmää ja talvea niin, että saa satoa mahdollisimman aikaisin.

Minua on houkuttanut jo parin vuoden ajan lämpöpenkin tekeminen – eli lämpimän kasvilavan perustaminen. Siinä penkki tuottaa alhaalta päin lämpöä ja luo eräänlaisen mikroilmaston jossa vihannekset kasvavat ja tuottavat satoa jopa viikkokausia normaalia aiemmin. Päätin kokeilla tätä ”pienesti” ja pääsette seuraamaan onnistuuko vai ei.

Mikä on lämpöpenkki?

Lämpöpenkkiä perustettaessa kasataan olkia, lehtiä tai muuta hyvin palavaa materiaalia lannan kanssa kerroksittain eristettyyn tilaan ja koko komeus peitetään jotta lämpö ei karkaa. Nämä palavat ja antavat lämpöä kasvualalle. Prosessi on sama kuin mikä tapahtuu kompostissa.

lämpöpenkki, varmbänk
Lämpöpenkki rakentamisen loppuvaiheessa.

Tein lämpöpenkin kasvutunneliin

Materiaalina käytin pääasiassa tuoretta hevosen lantaa ja olkia. Eristeeksi kasasin vanhoja heinäpaaleja, joita meillä on pari latoa täynnä. Hevosenlanta noudettiin tallilta meidän omalta kylältä. Iso kiitos naapuriin tästä!

lämpöpenkin rakentaminen
Lämpöpenkin rakentaminen. Kehikkona on lavakauluksia ja eristeenä heinäpaaleja.
 • Päätin käyttää 3 lavakaulusta (80*120cm) rakenteeksi. Paikaksi valittiin kasvutunnelin etureuna, etelänpuoleinen pääty.
 • Ladoin ensimmäisen kauluksen pohjalle paksun kerroksen sanomalehtipaperia ja asettelin paalit kolmelle sivulle eristeeksi.
 • Täytin pohjan kerroksittain vanhoilla oljilla ja lannalla. Tamppasin kävelemällä täytteen tiiviimmäksi. Kastelin täytekerroksen noin kahdella kanisterilla lämmintä vettä. (Luultavasti pitää kastella lisää)
 • Laitoin seuraavan kauluksen ja täytin sen samalla tavalla kuin edellisen ja jälleen tamppasin täytettä kävelemällä sen päällä ja kastelemalla. Ja samalla tavalla kolmannen kerroksen kanssa.
 • Päällimmäinen kerros on olkea, jonka päälle tulee myöhemmin multakerros.
 • Eristämisen tein kaulusten ulkopuolelle. Käytin heinäpaaleja, koska niitä meillä on paljon. Lisäksi niistä oli helppo rakentaa ”eristävä muuri” lavakaulusten ypärille.
 • Lopuksi Timo rakensi laudoista ja kasvihuonemuovista lavakaulusten päälle kannen.
 • Kannen päälle laitettiin vielä lisäeristykseksi vanhoja styrokslevyjä, jotka nekin löytyivät ladosta.
Varmbänk
Hevosenlannan levittäminen tasaiseksi kehikkoon. Päälle olkia ja sitten taas lantaa. Vähän kuin kasaisi lasagnea, kerros kerrokselta.
Hevosenlantapenkki
Lantaa ja olkia kerroksittain. Tallaamalla poistetaan ilmataskut penkistä. Välillä pitää myös kastella ettei penkki jää liian kuivaksi.

Mikä oli tavaran menekki?

 • 3 lavakaulusta (ostettu Biltema á 9,90 eur)
 • 16 heinäpaalia eristeeksi
 • 3 isoa laatikkoa olkia täytteeksi
 • 6 kottikärryllistä hevosenlantaa
 • 2 vanhaa styroksilevyä eristeeksi
 • 1 itserakennettu kansi laudanpätkistä ja kasvihuonemuovista (Kiitos Timo!)
Lavakauluspenkin rakentaminen
Lantaa meni 6 kottikärryllistä. Lanta oli tosi tuoretta, Hevosenlanta saa olla korkeintaan 8 viikkoa vanhaa jotta palaminen lähtee käyntiin.

Aikaa meni kaikkineensa 3 tuntia. Ulkona oli -1 pakkasta, ja kasvutunnelissa lämpöä +2. Ja minulla älyttömän kuuma!

Mitäs sitten tapahtuu?

5-10 päivän aikana lämmön pitäisi nousta kymmeniä asteita lavakaulusten sisällä. Se saattaa nousta 60-70 lämpöasteeseen, tai jopa korkeammallekin. Mittaan lämmmön kinkkumittarilla – se taitaa olla edullisin ja yksinkertaisin väline. Mittausyksikön saan tökättyä syvälle materiaalin sisään ja itse mittari jää ulkopuolelle.

Jos lämpö ei nouse parin ensimmäisen päivän aikana kastelen penkkiä lisää kuumalla vedellä ja ilmaan sitä talikolla. Voi nimittäin olla että täyte on liian kuivaa, tai että olen tampannut sen liian tiukasti.

Kun lämpö ensin nousee, ja sitten laskee 20-30 asteen paikkeille lisään pinnalle paksun kerroksen multaa. Multaa tarvitsen noin 15-20 cm kerros. Aion käyttää kaupan ostomultaa, sillä meidän oma multa on vielä umpijäässä.

Heinäpaaleilla eristäminen
Lämpöpenkki eristettynä. Pikku kutina tuli kyllä siitä että saatoin käyttää liian vähän olkia.

Ja jos lämpö ei sittenkään nouse, niin onpa mulla hyvä kasa lantaa tunnelissa odottamassa kevättä – heh!

Miksi ?

 • Miksi tein lämpöpenkin? Olen halunnut kokeilla tätä jo parin vuoden ajan. Eikä tässä menetä mitään.
 • Miksi rakensin lämpöpenkin tunneliin? Lämpöpenkin voi aivan hyvin rakentaa myös ulos, mutta silloin minun olisi pitänyt esivalmistella paikka jo syksyllä. Olisi pitänyt kaivaa iso ja syvä kuoppa, joka olisi pitänyt eristää. En ehtinyt, enkä muistanut. Siksi tänä vuonna näin.
 • Miksi olkea? Tähän kävisi aivan hyvin myös syksyllä haravoidut lehdet, lampaan likaiset villat tai muu palava materiaali. Pelkkä lanta ei pala, vaan sekaan tarvitaan muuta. Ja olkea meiltä löytyy sekä ladosta että riihestä. Jotkut käyttävät tähän myös rikki menneiden rehupaalien sisällön.
 • Miksi hevosen lantaa? Sitä oli kätevimmin saatavilla. Lisäksi luin että se toimii parhaiten. Mutta tähän käy myös kanankakka (siis tuore!) lehmien ja lampaan jätökset, tai näitä kaikkia yhdessä ja erikseen. Mitä nyt sattuu olemaan saatavilla. Seuraavalla kerralla kokeilen lehtipuuhaketta sekaan. Nyt en ehtinyt hakettamaan tähän projektiin.
 • Miksi tamppaan kerrokset? Tamppaaminen tehdään, jotta täyte pakkaantuu tasaisesti, ja ettei kerrosten väliin jää liian suuria ilmataskuja.
 • Jännitänkö jotain? Kyllä. Ettei lämpö nouse. Koska minulla ei ole ”monttua” penkin alla jonka olisin voinut täyttää lannalla ja oljilla.
Kompostipenkin rakentaminen
Timo kävi hakemassa vanhoja olkia meidän riihestä. AIkamoinen pölinä kävi.

Jos aihe kiinnostaan niin materiaalia löytyy paljon googlaamalla hot bed ja hakukenttään voi lisätä vielä garden, niin varmasti löytyy sekä artikkeleita ja videoita. Tai jos haluat lukea mieluummin ruotsiksi niin materiaalia löytyy sanalla varmbänk.
Suomeksi ei juurikaan tule osumia googlaamalla. (Anette NIlsson on Ruotsissa alan guru jonka puoleen ”kaikki” kääntyvät. Tässä linkki hänen kirjoittamaan tiivistelmään aiheesta klik klik. Hän ylläpitää myös Facebookissa ryhmää Odla i bänk, joka on ihan loistava tieto- ja kokemuspankki.)

Nyt sitten vaan odotan viikon tai kaksi ja katsotaan saanko kehitettyä lämpöä penkkiin. Käynnistyykö prosessi? Pääsenkö käyttämään penkkiä kasvun vauhdittamiseen ja myöhemmin istuttamaan jotain hauskaa lämpöpenkkiin. Jännittää!

-annukka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *