Mitä on talvikylvö?

Monelle ei tule edes mieleen kylvää siemeniä kun ulkona on pakkasta, maa on jäässä ja lunta melkein metri. Mutta talvikylvöllä voit aikaistaa kevään satoa huomattavasti. Sen voi tehdä joko suoraan jäiseen tai kylmään maahan, lavakauluspenkkiin tai ulkona olevaan astiaan. Vaihtoehtoisesti siemenet voi kylvää taimikasvatusta varten kannelliseen astiaan. Talvikylvöllä esikasvatetut taimet kestävät paremmin. Lisäksi kevättyöt saa jaksotettua pidemmälle ajanjaksolle – fiksua!

Talvikylvö suoraan kasvupaikalle

Jos teet talvikylvön suoraan ulos, valittu paikka kannattaa valmistella hyvin jo edellisenä syksynä poistamalla siitä rikkaruohot, ja lannoittamalla maa kunnolla sekä tasaamalla pinnan valmiiksi kevättä ajatellen. Viimeiseksi voi halutessaan levittää pinnalle muutaman sentin kerroksen multaa. Näin se on kylvövalmiina siemenille jo ennen lumen ja kylmän saapumista.

Syksyllä hyvin valmistellun penkin päälle on kevättalvella helppo tehdä talvikylvö.

Kevättalvella helmi-maaliskuussa lumet luodaan mahdollisimman hyvin pois valitulta kasvatuspinnalta ja luminen pinta peitetään 1-2 cm kerroksella muultaa johon sitten siemenet ripotellaan.

Vähän multaa, siemeniä ja päälle kerros lunta

Siemenet peitetään mullalla, pinta tasoitetaan ja päälle nostetaan jonkinlainen kansi, esimerkiksi puukehikko johon on pingoitettu kasvihuonemuovia. Helpoin tämä on toteuttaa lavakauluspenkkiin tai muulle kehikossa olevalle kasvualustalle.

Yksinkertaisin mahdollinen kansi.

Siemenet alkavat itää kannen alla yllättävän aikaisin. Kansi toimii kuin pienoisversio kasvihuoneesta, sillä kansi pitää lämmön maanpinnalla, ja estää kylmän talviviiman viilentävän vaikutuksen.

Talvikylvö kasvihuoneessa

Kerroin aiemmin täällä blogissa talvikylvöstä kasvutunneliin. No nyt se on tehty. Silloin oli sää plussan puolella ulkonakin, joten tunnelissa oli varsin mukavaa ja miellyttävää työskennellä. Sain kasvutunnelin suorakylvöt tehtyä tehtyä kokonaan loppuun. Istutin porkkanaa, palsternakkaa, salaattia, pinaattia, erilaisia kaaleja sekä persiljaa, tilliä ja rucolaa. Merkkasin rivit selkeästi sekä nimikyltein (nimisälein) ja vermikuliitilla. Tykkään käyttää vermikuliittia jotta näen missä rivit menevät. Tiedänpä sitten että rivien ulkopuolella olevat kasvit on rikkakasveja, ja voin nyppiä ne huoletta pois. Ja onhan se visuaalinen muistutus siitä, että juuri se penkki on istutettu.

Ulkona kasvutunnelin muovia vasten on metri lunta, mutta sisälle on kylvetty sekä palsternakkaa että porkkanaa. Ja vermikuliittia päällä, jotta muistan jo istuttaneeni ko. penkin. (En ole ikinä ollut tunnettu suorista viivoista tai riveistä – haha!)

Kylvösten päälle laitettiin lunta jotta kastelu tapahtuu riittävän hitaasti – aivan kuten luonnossakin tapahtuu.

Helpoin tapa kastella talvikylvös on lumen käyttö. Maa ja siinä olevat siemenet saavat kosteutta sulamisen myötä. Toimii!

Harsotunneleita en vielä laitanut kylvösten päälle. Meillä on lunta vielä paljon ja ulkonakin voi olla reilusti pakkasta, joten ei siemenet vielä idä. Harsot laitan parin-kolmen viikon päästä.

Taimien esikasvatus talvikylvönä

Osa vihanneksista ja kukista kannattaa esikasvattaa taimiksi kannellisisssa astioissa. Tähän sopivat esimerkiksi kaupoista saatavat irtokarkkilaatikot, viinirypälerasiat jne. Jos käytössä on kasvihuone tai kasvutunneli rasiat voi nostaa sinne itämisen ajaksi. Jos taas ei ole kasvihuonetta käytössä, niin ei hätää. Voit käyttää minikasvihuoneena isohkoja kannellisia muovilaatikoita, siis niitä, joita myydään lelujen ja varastotarvikkeiden säilyttämiseen. Näitä taitavat myydä kaikki rautakaupat ja tavaratalot.

Näihin ”minikasvihuoneina” toimiviin muovisiin varastolaatikoihin kannattaa porata riittävästi reikiä pohjaan (jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu ulos) ja laatikon yläreunaan (jotta lämmin ja kostea ilma pääsee ulos). Tuuletuksesta kannattaa muutenkin huolehtia pitkin kevättä, ja jossakin vaiheessa kannen voi kokonaan poistaa. Kylvöastiaksi käyvät kaikki astiat, joissa on reikiä pohjassa ylimääräistä kasteluvettä varten. Itse olen reittänyt aikamoisen määrän irtokarkkilaatikoita. Nämä ovat kestäviä, helposti käsiteltäviä, pinottavissa ja ne voi käyttää uudestaan ja uudestaan. (Irtokarkkilaatikoita saa yleensä ilmaiseksi ruokakaupoista)

Näin teet talvikylvön rasiaan:

Täytä astiaan muutaman sentin paksuisesti multaa. Istuta siemenet ja peitä ne ohuella multakerroksella tai vermikuliitilla. Täytä laatikko lumella ja laita kansi kiinni. Pistä pienemmät laatikot isoon laatikkoon (tai kasvihuoneeseen) ja vie suojaisaan paikkaan odottamaan kevättä. Muista kuitenkin käydä aina välillä lisäämässä lunta (kastelu) ja tuulettamassa pois ylimääräinen lämpö ja kosteus jottei laatikkoon muodostu esimerkiksi hometta, tai etteivät siemenet pilaannu. Älä myöskään jätä laatikoita suoraan auringonpaisteeseen, sillä taimet palavat helposti.

Irtokarkkilaatikkoon kylvettyjä siemeniä. Rasiaan on laitettu multaa , siemenet ja lunta, jonka jälkeen rasia viety kasvutunneliin. Rasian olisi myös voinut laittaa muoviseen varastolaatikkoon, joka toimisi kuin ”minikasvihuone”.

Kun tulee kevät ja sen myötä auringon valo ja lämpö, siemenet itävät ja aloittavat varovaisen kasvunsa taimeksi.

Aika paljon tässä systeemissä on yrityksen ja erehdyksen kautta opettelua. Joku saattaa toimia yhtenä vuonna mainiosti ja toisena vuonna taas ei. Samoin vihannesten lajikkeet vaikuttavat. Niinpä kannattaa vähän katsoa mitä siemenpusseissa lukee. Ja nimenomaan hallankestävyys tai kylmänkestävyys ovat ne tärkeimmät kohdat.

Kun syksyllä on valmistellut penkit lannoittamalla, tasoittamalla ja suojaamalla ne, niin keväällä niihin on helppo istuttaa vahvat ja kestävät taimet. Nämä penkit suojattiin lokakuun lopussa maanpeitekankaalla.

Taimien kasvatus talvella laatikossa tuottaa todella ison määrän kasveja. Ja nehän pitää keväällä saada istutettua jonnekin. Joten malttia istutusmäärien kanssa. Kokemuksesta voin kertoa että innostuessa sitä helposti kylvää huikeasti yli oman tarpeen.

Tsemppiä talvikylvöihin!

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *