Mitä tapahtui kesäkuussa?

No jopas vierähti aikaa ennen kuin tänne blogiin pääsin. Kesäkuussa tapahtui niin paljon, ettei tullut pieneen mieleenkään jumahtaa tietokoneelle. Kevät oli pitkä ja viileähkö ja sitten kesä tuli rominalla ja voimalla ja halusin vaan olla ulkona.

Onnistunut alkukesä

OIkeastaan kaikki on tänä vuonna onnistunut tähän mennessä hyvin. Kaikkiin penkkeihin on riittänyt hyvin taimia, sää on ollut vihannesten kasvattamiselle suosiollinen ja vesi on riittänyt. En voi valittaa!

Onnistunut alkukesä vaatii etukäteistyötä
Kesäkuun alku näyttää karulta. Penkit vaikuttavat paljailta, vaikka kaikissa kasvaa jo jotakin.

Pinaatti

Voi sitä tuli paljon! AIkainen kylvö antoi upean babypinaattisadon, ensin tunnelista ja sitten avomaalta. Sää suosi niin paljon, että osa lehdistä kasvoi todella isoiksi vaikka ne kerättiinkin ns. baby-vaiheessa. Nyt lehtipinaatti on korvattu uudenseelanninpinaatilla, joka viihtyy lehtipinaattia paremmin näin keskikesällä. Mutta syksyä varten olen jo kylvänyt uuden erän babypinaattia.

Pinaatti onnistui alkukesästä
Pinaatti on uskomattoman kaunis alkukaudesta.

Porkkana

Olin kylvänyt porkkanaa aikaisin sekä tunneliin, että ulos ja kummatkin itivät hyvin. Toki tunnelista saatiin kolmisen viikkoa aikaisemmin jo nostettua porkkanaa, mutta nyt on jo ulkoakin saatu kerättyä makoisia herkkuja. Porkkana onnistuu kun muistaa kastella riittävästi ja käyttää harsoa päällä jotta itäminen onnistuu.

Porkkanat kasvoivat alkukesässä onnistuneesti
Nätisit kasvavaa porkkanaa. Me pidetään kylläkin alkukaudesta harsot päällä. Suojaa kylmältä ja ylimääräisiltä öttiäisiltä.

Harventaa ei ole tarvinnut, sillä mieluummin kylvän tarkasti kuin teen turhaa työtä. Oikeastaan ei ole tarvinnut rikkaruohojenkaan kanssa taistella. Vähän on ollut harmia maitohorsman taimista, mutta nekin saa helposti nypättyä pois. Ne on pintataimia, siemenestä itäneitä joten ne ovat helppoja poistaa.

Salaatti

Salaatti on jälleen kasvanut hyvin koska alkukesä on ollut viileähkö ja sopivan sateinen niin ne ovat viihtyneet mainiosti. Varsinkin Cos- ja Batavia-salaatit on todella herkullisia ja rapeita. Ja miten suureksi ne ovatkaan kasvaneet.

Salaatti kasvaa hyvin viileässä ja sateessa
Tämä salaatti painoi yli 600g!

Salaatti onnistuu parhaiten esikasvatuksen kautta. Silloin taimista tulee vahvoja ja tukevia ja salaatti kehittyy hyvin.

Tomaatti

Entäpä kaikien lempparivihannes tomaatti? Taimet saatiin kasvutunneliin pari viikkoa viime vuotta myöhemmin kylmästä johtuen. Todettiin, että on pakko ensi vuotta varten tehdä jonkinlainen lämmitysjärjestelmä tomaateille. Helpointa on tehdä se jonkinlaisella aurinkojärjestelmällä.

Tomaatit viivästyivät alkukesän viileän sään vuoksi
Siinäpä niitä… raakileita. <3

Muuten tomaatit ovat kasvaneet ja kehittyneet hienosti. Taimia on paljon, ne ovat terveitä ja vahvoja ja ovat tuottaneet sekä kukkia että raakileita hyvin. Nyt on vaan toiveet pitkässä ja lämpimässä syksyssä niin käsiin ei jää vihreitä tomaatteja!

Onko ollut harmeja?

Juurimadoille (seppäkuoriaisen toukka) on menetetty jonkin verran salaatteja – laskeskelin että 2-4% salaateista on tuhoutuneet näiden vuoksi. Onneksi nämä ällötykset häviävät meidän penkeistä muutaman vuoden sisällä. Ne viihtyvät vanhassa nurmessa ja toukkavaihe kestää 3-4 vuotta, joten meidän ”vanhimmissa” penkeissä niitä ei enää ensi vuonna pitäisi juurikaan olla.

Jäniksiä täällä on paljon, ja olemmekin joutuneet aitaamaan osan penkeistä. Ne käyvät salaattien, papujen ja herneiden kimppuun hanakasti. Samoin alkkaudesta ne tykkäsivät punajuuren versoista – mutta nyt ovat jättäneet ne rauhaan. Ensi kaudelle on tehty päätös aidata koko meidän vihannestarha. Näin saadaan puput pysymään poissa.

Alkukauden lehtikaalit
Lehtikaalit ennen kaalikoi-invaasiota – ihanan näköisiä!

Kaalikoi on jälleen riesana. Niitä oli viime vuonna, ja niitä on taas. Lehtikaali on kasvanut todella upeasti, ja alkukaudesta saatiin myyntiin kauniita ja maukkaita lehtiä, mutta tällä hetkellä myynnissä on tauko, sillä lehdet ovat niin repaleisia. Näyttää kuitenkin siltä, että parin viikon päästä lehtiä olisi taas poimittavaksi. Kaalikoit munivat viimeisen ”erän” munia näin heinäkuun alussa, joten tämä vihannestarhuri aloittaa silmämääräisen tarkastelun ja lehtien puhdistamisen tänään. Tällä varmistan, että saadaan nättejä ja puhtaita lehtiä kasvamaan!

Vuoden 2019 vihannes on juurikkaat

Vuoden 2019 vihannes on juurikas
Vuoden 2019 vihannes on ihanat ja maukkaat juurikkaat. Ja ne ovat nimenomaan alkukaudesta parhaimmillaan. Silloin kun ovat pienehköjä ja rapsakoita. Ja etikkapunajuuri ei ole ainoa tapa syödä näitä ihanuuksia!

Toivottavasti teillä lukijoilla on ollut hieno alkukesä ja olette saaneet omista puutarhoista satoa. Toivotaan aurinkoa, lämpöä ja vettä sopivassa suhteessa sekä vihanneksille että lomalaisille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *