Mustaherukan lisääminen pistokkaista

Meillä on erilaisia vanhoja marjapensaita pihassa. On karviaisia ja punaisia-, valkoisia- ja mustia herukoita. Varsinkin mustaherukoiden marjoissa on isot makuerot. Osa on tosi happamia ja marjat pienehköjä, eikä ollenkaan hyviä, mutta osa niistä on ihan mahdottoman herkullisia. Niinpä lisään mustaherukan taimia pistokkaista.

Herukkapensaiden leikkaaminen keväällä
Keväällä karsin oksia aika rankallakin kädellä meidän herukkapensaista. ”Jonkun” pitäisi ehtiä rakentamaan uudet tukiaidat vanhoille pensaille.

Vanhat rönsyilevät marjapensaat

Olen aika kovallakin kädellä karsinut ja leikannut huonosti hoidettuja pensaita jo muutaman vuoden ajan, ja osa pensaista alkaa olla terveen ja hyvinvoivan näköisiä. Olen poistanut kuivia vanhoja oksia reippaasti. Lisäksi olen leikannut pois maata pitkin roikkuvat oksat.

Perimmäisenä meidän talon takana kasvaa 4 tai 5 isoa vanhaa puskaa joihin tulee mahtavan makeita ja suuria mustaherukoita. Maku on käsittämättömän hyvä. Niinpä otin niistä viime keväänä oksia, jotka testiiielessä juurrutin ruukuissa ja istutin syksyllä ravinnerikkaaseen penkkiin. Homma onnistui niin hyvin, että päätin tehdä saman tempun uudestaan, mutta suuremmalla määrällä oksia.

Viimevuoden pistokkaat ovat lähteneet hyvin kasvamaan kompostipenkissä.

Niinpä viime viikolla kun karsin ja ”tervehdytin” pensaita, nappasin niistä suoria ja napakoita oksia pistokkaiksi. Oksat ovat noin 30cm korkeita, eikä niissä ole haarottuvia oksia. Pistin ne veteen odottamaan sopivaa istutushetkeä. Hyviä oksia otin talteen noin 50, joten näistä saa mahtavan aidanteen vihannestarhaan päin.

Pistokkaiden ruukutus
Pistokkaita oli kiva ruukuttaa navetan rappusilla. Aurinko paistoi ja oli mukavan lämmintä.

Miten tein?

Leikkasin siis oksat sopivan pituisiksi pätkiksi. Täytin ruukut ravinteikkaalla mullalla jonka painoin aika tiiviiksi. Poistin oksien alimmaiset lehtisilmut, siis ne, jotka olisivat jääneet mullan alle. Jokaiseen ruukkuun laitoin 4 oksaa reunanmyötäisesti kasvamaan. Lopuksi kastelin istutetut ruukut kunnolla.

Mustaherukan pistokkaiden istutus
Jokaiseen ruukkuun laitoin neljä vartta juurtumaan. Toivottavasti suurin osa juurtuu hyvin.

Nyt minulla on 12 ruukkua mustaherukan pistokkaita juurtumassa kasvutunnelissa. Laitoin ne sinne, koska on tulossa kylmiä öitä. En usko, että kylmä haittaisi pistokkaita, mutta koska tunneliin mahtui, niin sinne ne päätyivät. Siellä ne saavat olla pari-kolme viikkoa, jonka jälkeen siirrän ne ulos tunnelin varjoisalle sivustalle kasvamaan ja vahvistumaan kesän ajaksi. Pidän ne tunnelin vieressä, jotta muistan katsoa niiden perään ja kastella niitä.

Mustaherukan taimet kasvutunnelissa
Kastelusta kannattaa huolehtia läpi kauden, jotta juuret pääsevät kehittymään.

Syksyllä istutan ne samaan kompostipenkkiin, johon viime syksynä laitoin edelliset pistokkaat. Penkki rajaa meidän pihan ja vihannestarhan toisistaan.

Marjapensaista aidanne

Tarkoituksena on pitää pensasaita tiukasti kapeana, ainakin vihannestarhaan päin. Ei haittaa, jos ne ryöpsähtävät pihan puolelle, mutta vihannestarhan käytävälle ne eivät saa levitä. Joten tiukkaa leikkaamista on tiedossa tulevaisuudessa. Odotan, että näistä tulee kunnolla marjoja ehkä 3-4 vuoden kuluttua.

kohopenkki on kompostipenkki
Tähän penkkiin laitan osan herukkapensaista kasvamaan. Kiviröykkiön ympärille laitan raparperia. Luultavasti jatkan viinimarja-aitaa kivien taakse. Siellä jatkuu vihannestarhaa, joka myös on rajattava käytännöllisesti erilleen.

Ajattelin kokeilla myös karviaisen lisäämistä oksista. Olisi hauskaa, jos saisin karviaisaidanteen kasvamaan vihannestarhan toiselle sivustalle, meidän pientä metsää vasten.

-annukka-

One Reply to “Mustaherukan lisääminen pistokkaista”

  1. Voi vitsi ! ja minä kun sain juurtumaan vain yhden oksan, kun en huomannut ottaa useampaa, ajattelin ettei ne kuitenkaan juurru, yhden oksan otin varretetusta mustaherukasta, joka ei kestänyt talven tuulia, vaan repesi varretetusta kohdasta (kolme haaraa).
    Harmi, koska herukka teki todella suuria ja hyvänmakuisia marjoja ja oli hyvinvoiva.
    Varrettaa en osaa joten herukasta tulee puska.
    Kiitos sinulle vinkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *