Palsternakan kasvatus

Palsternakan kasvatus vaatii hiukan enemmän kuin muut perusvihannekset. Mutta uskokaa kun sanon että se on vaivansa arvoinen. Palsternakka on perinteinen, hieno ja monipuolinen kasvi, joka aivan syyttä jää pelkkään sivurooliin keittiössä. Muutama asia kannattaa kuitenkin huomioida, niin kasvukausi onnistuu!

Itävyys

Palsternakan siemen taitavat olla siemenistä herkimpiä vanhenemaan. Yleensä kaikista vihanneksista voi käyttää pussinpohjalle edellisenä vuonna jääneet siemenet, mutta palsternakka on kinkkinen. Sen siemenet vanhenevat nopeasti. Joten kannattaa ostaa siemenet luotettavalta toimittajalta, ja katsoa pussista viimeistä myyntipäivää.

Palsternakan siemenet
Palsternakan siemenet on kevyitä, niissä on ihan kuin pienet siivet. Palsternakka kannattaa kylvää tuulettomalla säällä.

Lisäksi ne itävät toooodella hitaasti. Voi mennä 3-4 viikkoa, ennen kuin mitään näkyy mullan pinnalla, eikä tästä kannata huolestua. Itse laitan ensimmäisen erän palsternakkaa kasvamaan heti kun lumi on sulanut penkin päältä. Lunta tai jäätä saattaa olla vielä penkkien kulkuväylillä, mutta en anna sen haitata. Palsternakan voi kylvää myös syksyllä, ja se itää sitten keväällä omia aikojaan.

Kohopenkki

Kohopenkki toimii palsternakalle hyvin. Koska palsternakasta käytetään juuri, niin se tarvitsee tilaa kasvaa alaspäin. Ja koska se kasvattaa parhaimmillaan (pahimmillaaan) valtavan juuren, niin se myös tarvitsee paljon tilaa (syvyyttä). Helpoiten tämä onnistuu kunnollisessa kohopenkissä. Ja pitkä kasvukausi vaatii hyvin lannoitetun penkin.

kohopenkki
Palsternakka kasvaa syvässä kohopenkissä parhaiten

Kastelu

Alkukaudesta kannattaa kastella hyvin. Porottava kevätaurinko saattaa kuivattaa maan pintaa ja hidastaa itämistä merkittävästi. Kauden edetessä juuret tunkeutuvat syvälle maahan ja löytävät kyllä vettä. Mutta alkukaudesta kannattaa huolehtia kastelu kuntoon.

Muuta

Palsternakan lehdet on keittiöpuutarhan kaunistus. Lehvästö kasvaa tuuhekasi, melkeinpä aidanteeksi , joten palsternakkaa voi laittaa kasvamaan vihannesmaan reunoille rajaamaan aluetta.

palsternakan kasvatus
Palsternakassa on upeat, suuret lehdet

Palsternakka voi kasvaa valtavan kokoiseksi. Mutta niitä voi kerätä myös pitkin kasvukautta. Kun ne kerää pienenä, ne on helpompia käsitellä ja käyttää ja maku on erinomainen.

palsternakka on valkoinen juures
PItkä kasvuaika palkitsee kauniilla ja herkullisilla juureksilla

Palsternakan voi jättää maahan talven yli ja kerätä vasta keväällä kun routa on sulanut. Juures ei kuulemani mukaan ota nokkiinsa talvesta, lumesta ja pakkasista. Ehkä testaan tätä tänä vuonna?

-annukka-