Porkkana

Porkkana (Daucus carota ssp. sativus) on erittäin suosittu vihannes. Sitä syödään Suomessa Wikipedian mukaan 9 kiloa vuodessa per nenä. Enkä ihmettele. Tämä juures on helppo syödä, se on maukas ja siitä voi valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia. Se maistuu hyvälle sekä raakana että kypsennettynä. Asia, joka ei pidä paikkaansa läheskään kaikkien vihannesten kanssa.

värikkäät porkkanat
Värikkäitä kesäporkkanoita

Porkkanan kasvattaminen

Porkkanan voi kylvää kylmään maahan, ja sen voi istuttaa jopa edellisenä syksynä. Tai sen voi laittaa heti kun lumet on sulaneet maan pinnalta. Eikä haittaa, jos maa on vielä kylmä ja kohmeinen. Siemenet vaan maahan ja ohut keros multaa päälle. Kun kylvö on tehty kannattaa se suojata harsolla. Harson alla lämpö pysyy tasaisemmin koska kylmä kevättuuli ei viilennä maan pintaa. Lisäksi harso suojaa porkkanakärpästä ja -kemppiä vastaan. Harso kannattaa laittaa niin tiukasti maata vasten kuin suinkaan voi. Näin ötökät eivät pääse sinne alle. Ja kasvupaikkaa kannattaa kierrättää 3-4 vuoden kierrolla, jotta säästyy harmeilta – siis porkkanakärpäsen toukilta. (yöks)

multaporkkana kotimainen porkkana
Multaporkkanoita

Periaatteessa porkkana kasvaa minkälaisessa maassa vaan, mutta viihtyy parhaiten hieman ”irtonaisessa” maaperässä – siis ei liian tiiviissä vaan kuohkeassa. Lannoittaessa kannattaa välttää liikaa typpeä, muuten porkkana kasvattaa enemmänkin vartta ja lehteä kuin juurta. Hyvin palanut lanta ja kunnolla kompostoitunut kasvijäte on hyviä ravinnon lähteitä.

Porkkana itää aika hitaasti – ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen luullut että siemenet on olleet viallisia, tai että kylvössä on mennyt joku vikaan. Hitaan itämisen hyvä puoli on se, että rikkaruohot nousevat ennen porkkanaa, joten penkin voi polttaa puhtaaksi kaasuliekillä ennen kuin taimet ehtivät ylös. Tällä säästyy myöhemmältä kitkemiseltä.
Kun istuttaa porkkanaa, kannatta huolehtia riittävästä kastelusta. Jos laitat siemenet käsin, niin istutusvako kannattaa kastella ennen kuin siihen laittaa siemenet.Silloin siemenet saavat hyvän alun. Minä kylvän porkkanaa noin 2 viikon välein, ihan heinäkuulle saakka. Ensimmäiset menee jäiseen maahan ja ne nostan jo touko-kesäkuun vaihteessa ja viimeiset nostetaan maasta loka-marraskuussa.

porkkanan nosto syksyllä
Syksyn viimeisiä porkkanoita nostamassa

Porkkana taitaa olla palsternakan ohella ainoa vihannes jota en kasvata taimesta. Olen testannut. Juurista tuli vain yksi iso syherökasa jos sen yrittää esikasvattaa.

Porkkanan harvennus

Pyrin istuttamaan porkkanat niin harvaan, ettei niitä tarvitse harventaa. Eli siemenet laitetaan vakoon noin 2cm välein. Se saattaa olla hieman aikaa vievää, sillä porkkanan siemenet ovat pieniä ja hankalasti käsiteltäviä. Mutta etukäteen tehtävä työ säästää myöhemmältä turhalta hommalta. Jos kuitenkin käy niin että joudut myöhemmin harventamaan, eli poistamaan osan taimista, niin kannattaa pitää huoli siitä ettet jätä harvennettuja porkkanoita lojumaan kasvupenkkien viereen. Näin ne eivät houkuttele ötököitä tuoksullaan. Samoin, jos harvennat vaikkapa syötäväksi hieman isompia porkkanoita myöhemmin kaudella, niin kannattaa tyrkätä vähän multaa porkkanan jättämään koloon.

Harvennetut porkkanat kannattaa syödä. Ne on makeita pikkuherkkuja, jotka sopivat sellaisenaan (pestynä tietenkin) vaikka salaattiin, leivänpäälle, tai aterian lisäkkeeksi nopeasti keitettynä tai paistettuna.

Porkkanat haaroittuvat
Toisinaan porkkanat haaroittuvat ja niistä tulee hassunmallisia. Tähän vaikuttaa maassa olevat kivet ja esimerkiksi liika kuivuus. Näiden kahden porkkanan kohdalla on tainnut käydä niin, että ne ovat vain kasvaneet liian lähellä toisiaan – eli minulta on jäänyt harvennus tekemättä.

Kesä- ja talviporkkana

Kesäporkkanalla, eli varhaisporkkanalla on lyhyempi kasvukausi ja huonompi säilyvyys kuin talviporkkanalla. Kesäporkkana on se, jota alkukesästä myydään yleensä niputettuna naattien kanssa. Se on makea ja siinä on ohuempi kuori. Lisäksi se ei kestä maassa pitkään nostamatta, vaan halkeaa. Talviporkkanan eli varastoporkkanan kasvu kestää pidempään, eikä sen maku ole ihan yhtä makea kuin kesäporkkanan. Vastaavasti, se säilyy talven yli jopa toukokuulle oikein säilytettynä.

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *