Puskasta pelloksi

Koska ostimme tilan, jota ei ollut viljelty pitkään aikaan, oli meillä edessä aikamoinen urakka. Kaikki pellot piti ”tehdä” jollakin tavalla. Joko kunnostamalla vanhaa pellonpohjaa tai tekemällä ihan uutta. Me ollaan kutsuttu tätä hommaa nimellä ”puskasta pelloksi. ” Enkä ainakaan minä alussa ymmärtänyt miten iso (ja pitkä) urakka edessä olisi.

vanha pelto, puskasta pelloksi - vanhan pellon kunnostus
Yläpelto vuonna 2016. Viime syksynä aloitimme vasemmalla näkyvän ”villin” puoliskon kunnostuksen. Oikealla oleva puolisko on vihannespenkeillä kokonaisuudessaan.

Meidän tila ei ole suuren suuri, joten ei meillä ole suuria koneitakaan. Kaikki kylvetään ja istutetaan enemmän tai vähemmän käsipelillä. Sama koskee sadonkorjuuta. Meillä on yksinkertaisia käsikäyttöisiä välineitä. Suurin kone taitaa olla maajyrsin, jota me ei parin viimeisen vuoden aikana ole käytetty kuin yhden tai kaksi kertaa.

pikku jyrsin, Puskasta pelloksi - vanhan pellon kunnostus
Näyttää aika ”järkyttävältä” näin jälkikäteen tuo ensimmäisen vuoden penkkien teko. Tässä kohtaa ajatuksena oli vain vakava harrastus 😉

Meillä on yläpelto ja alapelto, sekä puolen hehtaarin metsä. Yläpellosta käytössä on ollut ehkäpä 1/3, ja viime syksynä päätettiin ottaa käyttöön koko ala. Aiemmin pelto kasvoi maitohorsmaa, heinää, pajukkoa, pikkukoivuja ja -mäntyjä – siis kaikkea sellaista mitä viljelyyn tarkoitetulla pellolla ei pitäisi kasvaa. Lisäksi sitä kai oli joskus muokattu ja sinne oli tehty istutusvakoja puita varten. Onneksi eivät olleet toteuttaneet puiden istutusta sinne – huh!

Oheline Oy
Puskasta pelloksi - vanhan pellon kunnostus
Kuvan on ottanut Miika traktorin ohjaamosta. Tässä näkee hyvin lähtötilanteen.
vanhan pellon kunnostus
Kasvusto vedetty pellolta nurin ja murskattu. Muistan miten hämmästyin kun ala olikin noin iso!

Ensimmäinen steppi koko hommassa oli saada kasvusto nurin. Meidän Timo kävi ensin kaatamassa muutaman isomman puun sieltä jonka jälkeen Oheline Oy:stä Miika tuli ison traktorin ja jonkinmoisen silppurin kanssa pellolle ja niitti sekä murskasi pellossa olevan kasvillisuuden. Oli muuten aika ihanaa nähdä kun homma oli tehty muutamassa tunnissa.

traktori kyntää
Puskasta pelloksi - vanhan pellon kunnostus
Onneksi palveluita voi ostaa!

Muutaman viikon päästä Miika tuli jatkamaan hommia. Hän mylläsi maan kunnolla. En tiedä mitä hän teki, mutta ainakin pinta kynnettiin. Minulle oli tärkeintä että homma tuli tehtyä. On kyllä hienoa, kun tällaisen palvelun voi ostaa – itse ei tarvitse investoida koneisiin joita ei tarvitse kuin harvoin.

kynnetty pelto
Puskasta pelloksi - vanhan pellon kunnostus
Nyt alkaa näyttämään jo vähän pellolta. Ala lisääntyi meidän mittakaavassa huimasti. Oikealla olevalle ”nurmikaistalelle” istutetaan jonkinmoista puskaa ja puustoa tuulensuojaksi. Sama tehdään kynnöksen vasempaan reunaan. Eli meidän peltotilkku jätetään lohkoiksi.

Nyt keväällä pitää sitten aloittaa pellon kunnostus kasvatuskelpoiseksi. Onneksi hevosenlantaa ja haketta on saatavilla maanparannusaineeksi. Sitten toteutuu ajatus puskasta pelloksi – eli vanhan pellon kunnostus niin, että siinä pystyy kasvattamaan sellaista mitä haluan. Edessä enää penkkien teko ja istutukset, ja ehkä vielä muutama mutka. Mutta silti ihan mahtavaa!

-annukka-

2 Replies to “Puskasta pelloksi”

  1. Voi miten mahtavaa! Täällä Petäjävedellä jo odotetaan kevään kasviskasseja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *