Ei kannata tuhlata rahaa ostolannoitteeseen, jos ravinnetta on saatavilla jo valmiina pihassa. Ravinne ja rakenne ilman rahaa onnistuu! Putarhan kunnostus kannattaa aloittaa syksyllä. Silloin kannattaa kerätä talteen KAIKKI orgaaninen materiaali mitä piha (ja koti) tuottaa. Pihasta saat ilmaista lannoitetta ensi kautta varten. Ja kevät tulee – usko pois – nopeammin kun arvaatkaan!

Oksat ja risut
Kerää kaikki oksat talteen ja silppua oksasilppurilla niistä maanparannusainetta ja katemateriaalia vaikkapa käytäville ja marjapensaiden juurelle.
Voit käyttää kaikkia pihapuiden oksia. Sanotaan, että havupuusilppu syö ravinnetta maasta, mutta sen voi korjata lisäämällä lantaa pikkasen enemmän.
Pienet risut voi laittaa suoraan esim. uuden lavakauluspenkin pohjalle. Korkean lavakauluspenkin pohjalle olen ”heitellyt” myös pihakuusien käpyjä.

Naatit, kesäkukat, kukkien varret
Kesäkukkia, niiden varsia ja vihannesten naatteja tulee valtavat määrät. Ja näitä olen meillä latonut uusien penkkien kasvatusalustoihin sekä maanparannusaineeksi vanhoihin.

Jos (ja kun) näitä tulee paljon, ladon niitä vaan päällekkäin monimetrisiksi pitkiksi pötkylöiksi. Nytkin on 2 isoa kesäkurpitsapenkkiä tuloillaan ensi kesäksi, ja rakennusaineena on pelkästään omasta pihasta löytyvää vihreää kultaa!

Jos penkki tulee pihaan keskeiselle paikalle ja se näyttää mielestäsi rumalta , voit peittää sen esim. palalla maanpeitekangasta niin se pysyy siedettävän näköisenä. Vaihtoehtoisesti ladot materiaalia tyhjään ja korkeaan lavakaulukseen niin se ei häiritse silmää! 😉
Omenat ja vialliset juurekset/hedelmät
Olen upottanut näitä sellaisenaan penkkeihin. Aika usein olen tehnyt penkin keskellä pitkittäissuuntaisesti vaon / railon, minne lataan aikamoisen määrän paloiteltuja omppuja ja juureksia. Niitä ei tarvitse paloitella veitsellä. Usein kaadan ne sellaisenaan sinne, ja hakkaan pistolapiolla niitä pienemmäksi. Aika helppo ja vaivaton homma. Jos minulla on lantaa käytössä, niin saatan laittaa sitä vähän sinne ja lopuksi peitän kaivannon mullalla.

Tänä syksynä keräsin osan omenapudokkaista ja laitoin niitä bokashirouheen kanssa ilmatiiviseen säkkiin muhimaan. Tästä tuli loistavaa maanparannusainetta lavakauluspenkkeihin. Eikä maksanut mitään!
Haravointijäte
Tähän kuuluu nurmikonleikkuusilppu ja puiden lehdet. Nämä on ehkä parasta mitä tiedän! Älä kiroa näitä omassa pihassa. Näiden käyttämisessä sinulla on rajattomasti mahdollisuuksia. Jos et heti keksi mihin käytät, niin ei hätää! Kerää ne isoihin jätsäkkeihin, ja säästä kevään kasvatusprojekteihin. Monestihan käy niin, että keväällä viherpeukaloa alka syyhyttämään ja uutta kasvualustaa pitäisi saada tehtyä. Kaukokatseinen säästää lehdet jo syksyllä .

Puun lehdistä saat loistavaa katetta suojaamaan talvea vastaan. Laitat vaan riittävän paksun kerroksen syysistutusten päälle, niin kasvit on suojassa.
Haravointijätteestä saat hyvää rakennetta mullan sekaan. Ja nämä sopii mainiosti bokashijätteen kanssa sekoitettavaksi. Saat ihan parasta ja ravintorikkainta multaa maksamatta siitä mitään!
Biojäte
Biojätteen valmistan bokashimenetelmällä. Tämän saa tosi työlääksi jos alkaa kaikkien maailman sääntöjen mukaan tekemään. 😉 Mutta minä tykään tehdä asiat yksinkertaisesti ja oikasen aina kun voi! Kerään meillä biojätteen astiohin, joihin ripottelen bokashirouhetta. (EN muuten ikinä laita kana-, kala, tai lihajätettä bokashiin. Varmasti ne voisi sinne laittaa, mutta mä en halua.)

Ämpäriin valmistuvan bokashiaineen kippaan sulaan aikaan penkkeihin kaivettuihin monttuihin ja peitän mullalla. Talviaikaan varastoin ne isoon kannelliseen saaviin, jonka keväällä tyhjennän mullan kanssa sopivaan, ravinnetta tarvitsevaan penkkiin. Viime keväänä uusi kesäkurpitsapenkit sai 80 litraa bokashia, ja voi pojat miten ne tuotti hedelmää!!!
Summa summarum
Materiaalia kasvualustojen parantamiseen löytyy kotipihasta vaikka kuinka. Ja jos on naapureita, joilla on lehtipuita, omppupuita, keräävä ruohonleikkuri, niin sieltä voi pyytää materiaalia lisää.

Materiaalin hyödyntämistä ei kannata ajatella ikävänä asiana. Kun sen ottaa positiivisesti harrastuksena, rahansäästönä ja mukavana hyötyliikuntana, niin pihalla mylläily on parasta!
Farmeryn Annukka