Samettikukka

Meillä on joka vuosi ollut samettikukkia (tagetes) reunuskasveina sekä kasvutunnelissa, että kasvimaalla. Vaikka muuten olen ajatellut siirtää kukat pois vihannesmaalta, niin samettikukat saavat olla. Ne eivät edes haittaa harsojen laittoa, sillä kasvatan avomaalla matalia lajikkeita. Samettikukka on puutarhan väriläiskä – ja se pärjää säässä kuin säässä.

Samettikukka on loistava tuholaisten karkoituskasvi – siis sen lisäksi että se antaa väriä ja iloa vihannesmaalla kaiken vihreän keskellä. Olen lukenut, että samettikukan vahva tuoksu karkoittaa tuholaisia. Ja kokemuksesta olen huomannut että näin kyllä tapahtuu. Esimerkiksi juurimadot (sepän toukat) eivät pidä samettikukista. Kukka houkuttelee mehiläisiä ja kimalaisia, mikä on huippu juttu! Valitettavasti myös kotilot rakastavat samettikukkia, joten niitä karkoittamaan ne eivät sovi.

samettikukan siemenet, tagetes seeds
Samettikukan siemeniä

Samettikukan kasvattaminen

Kasvatan samettikukat siemenestä. Siemenellä on pieni tupsukka toisessa päässä ja toisesta päästä se on suippo. Olen istuttanut siemenet lappeellaan, siis makuuasennossa. Samettikukka on helppo istutettava, sillä ne eivät ole turhan vaativia mullan eivätkä kasvuolosuhteidenkaan mukaan. Siemenet laitetaan yleensä multaan huhtikuussa ja ulos voit istuttaa kesäkuussa. Ja ne kukkivat läpi kesän. Viime kesä oli kuuma ja kuiva, muttei se haitannut näitä ollenkaan, ei edes kasvihuoneessa. Ne kukki iloisesti läpi kauden.

keltainen samettikukka
Samettikukkia vuoden 2016 pienessä tunnelissa

Samettikukka löytyy vaaleankeltaisesta tummankeltaiseen, oranssiin ja viininpunaiseen. Kokoja löytyy pienestä jopa 80cm korkeaan lajikkeeseen. Tänä vuonna ajattelin kokeilla vaaleankeltaisia ja punaisia perinteisten keltaisten rinnalla. Lisäksi minulla on viime kesänä kerättyjä siemeniä jotka ajattelin istuttaa. Valitettavasti minulla ei ole aavistustakaan lajikkeesta – tai edes koosta. Keräsin siemenet, mutta unohdin merkata pussiin mitä ne ovat. Aika tyypillistä.

Samettikukka on minulle perinnekukka

Miellän samettikukat äiti- ja mummokukiksi, siis ei minun kukiksi vaikka olenkin äiti ja iän puolesta voisin kyllä olla mummokin, ha ha. Jotenkin on mielikuva että KAIKILLA oli samettikukkia puutarhassa 70 ja 80-luvulla. Lisäksi en pitänyt niiden tuoksusta pienenä, enkä fanita kovin paljoa keltaisia kukkia, mutta niin ne vaan ovat pesiytyneet meidän puutarhaan pysyvästi.

samettikukka on mainino väriläiskä kasvihuoneessa
Samettikukat jatkoivat vahvana kukkimistaan myöhään syksylläkin. Tässä ne ovat täydessä loistossaan vaikka tunnelia jo tyhjennetään.

Samettikukka on syötävä, mutta en ole kyllä maistanut. Tuoksu on niin vahva ja omanlaisensa, ettei ainakaan tähän mennessä ole tehnyt mieli syödä sitä. Mutta ehkäpä ensi kesänä pitäisi uskaltaa?

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *