Sarjaviljely

Jos puutarhassa on vain vähän kasvatusalaa, niin sarjaviljely on huippuhyvä tapa hyödyntää ala maksimaalisesti. Sarjaviljelyssä yksinkertaisimmillaan maa ei ole kasvukaudella koskaan ”tyhjänä” vaan siinä kasvaa aina jotakin. Suomen oloissa on täysin mahdollista ottaa pieneltä alalta jopa kolme-neljäkin satoa. Usko pois!

Sarjaviljely ja uusintakylvöt mahdollistavat pitkän satokauden. Sarjaviljelyssä tai jatkuvassa viljelyssä kylvöjä ja istutuksia tehdään jatkuvasti. Ja vastaavasti satoakin saadaan jatkuvasti. Mahtavaa eikö totta?!? Samalta maapläntiltä saat usean sadon pitkin vuotta. Valitsemalla oikeat vihannekset saat pidennettyä kasvukautta huikeasti. Et syökään itsekasvatettua salaattia vain kesällä parin-kolmen viikon ajan, vaan saat vihreää pöytään omasta pihasta ja puutarhasta toukokuulta jopa marras-joulukuulle. Se on arjen luksusta!

kasvatuspenkin kuntoon laitto
Tästä penkistä on sato korjattu ja seuraavat taimet odottavat maahan pääsyä

Kannattaa ostaa useampaa eri lajiketta kunkin kasvin siemeniä niin saat vaihtelua puutarhaan ja pöytään. Älä osta vain yhtä salaattia, porkkanaa, lehtikaalia – kuka nyt jaksaa syödä samaa läpi kasvukauden viikosta ja kuukaudesta toiseen, jos on mahdollisuus vaihteluun? Vaihda väriä, kokoa, muotoa. Siemenpussit on edullisia ja siemenien itävyys säilyy monta vuotta, joten päästä mielikuvitus irti!

Kasvata sitä mitä syöt

Ehdottomasti suurin merkitys on sillä mitä haluat syödä. Ja sitten kasvatat sitä. Jos et tykkää lehtikaalista, niin älä kasvata sitä. Tai jos et tiedä miten käyttäisit isot määrät tilliä, niin kasvata vain vähän. Ja jos tykkäät porkkanasta tai pavuista, niin kasvata paljon! Eli sinä päätät mitä kasvatat ja miten kasvatat. Ei kukaan muu.

Olen saanut kolme satoa esimerkiksi laittamalla talvikylvetyn retiisin jälkeen salaatintaimet samalle paikalle, ja kun salaatti on korjattu olen laittanut esikasvatetut punajuuren taimet. Helppoa, nopeaa ja tehokasta.

pluggbrätte, kasvukenno
Istutusvalmiita taimia

Jos et halua sarjoittaa eri vihanneslaatuja, niin tee se samalla lajilla. Salaattipenkkiä on helppo uudistaa esikasvatetuilla pikkutaimilla sitä mukaan kun syöt siitä. Kun on esikasvatettuja pikkutaimia valmiina, uudistaminen on helppoa ja vaivatonta. Alkukauteen mieto tatsoi tai babypinaatti, kesäksi erilaisia batavia- ja tammenlehtisalaatteja ja syksyä vasten vaikka cos-salaattia ja vuonankaalia (mache).

Viime kesänä sain tosi hyvän penkkituoton, kun yhdessä penkissä oli ensin retiisi, jonka noston jälkeen kylvin kesäporkkanaa. En ollut varma oliko porkkana itänyt (viimekesä oli kuiva) joten istutin pavuntaimet mahdollisten porkkanarivien väliin. Kumpikin kasvoi tosi hyvin. Ensin sain papusadon, jonka jälkeen sain vielä porkkanasadon!

Alkukaudesta – nopeat

Alkukaudesta laitan kasvamaan nopeita kasviksia, siis niitä joilla on lyhyt kasvukausi, ja jotka tykkää viileämmästä ilmasta. Vaikka kannustankin kovasti kokeilemaan eri kasvilajeja ja lajikkeita aika villistikin, niin vähän kannattaa kurkkia mitä siemenpussissa lukee. Tärkein alkukauden teksti on kylmänkestävä, tai viileää sietävä tms. Jos pussissa lukee hallanarka, siirrän kylvön suosiolla myöhemmäksi.

pakkasharso
Alkukaudesta kannattaa käyttää harsoja suojaamaan kylmiä säitä vastaan.

Hyviä vihanneksia alkukevääksi ovat esimerkiksi

 • retiisit
 • pinaatti
 • tilli
 • nauris
 • aasialaiset vihannekset (pakchoi, tatsoi jne)
 • rucola
 • salaatit

Nopeiden kasvien jälkeen on tilaa seuraavalle erälle.

Keskikesällä – lämpöä vaativat

Ensimmäisten sadonkorjuiden jälkeen maahan voi laittaa vihannekset (tai kukat) jotka tarvitsevat lämpimän maan. Pavut pitävät lämpimästä maasta, joten itse istutan esikasvatetut pavuntaimet vasta kesäkuun puolenvälin tienoilla. Sitä ennen olen ehtinyt saada sadon muita vihanneksia ko paikalta. Sama koskee kesäkurpitsaa, se ei viihdy kylmässä maassa, joten se on hyvä kakksokierroksen vihannes.

luomuviljely
Ruokaa ja kukkia samoissa penkeissä. Kaikki eri vaiheessa kasvukauttaan.

Istuttaa voi esimerkiksi:

 • pavut
 • mangoldi
 • herne
 • uudenseelannin pinaatti
 • erilaiset yritit
 • juurikkaat

Näitäkin kannattaa istuttaa useammin kuin yhden kerran. Satoa riittää pidempään. Esimerkiksi papua kannatta istuttaa 2-3 kertaa kauden aikana, niin saa kunnon sadon pakastimeen.

Syksyllä – viileästä pitävät

Myöhäistä sadonkorjuuta varten kylvöt kannattaa tehdä heinäkuussa. Päivä lyhenee mitä pidemmälle syksy kuluu, joten kannattaa aloittaa ajoissa.

Istuta kiinankaali heinäkuussa, ja kuuden viikon päästä on valmista ruokaa. Jos on oikein paljon kaalikoita kesällä, niin kannattaa siirtää lehtikaalin istuttaminen vasta heinäkuulle. Kylvä lehtikaalin siemenet heinäkuun alussa ja esikasvata niistä taimet, jotka istutat penkkeihin. Satoa ehtii kyllä tulla, ja se pysyy tosi hyvänä joulukuulle saakka – riippuen tietenkin lumitilanteesta ja jäniksistä!

lähiruoka
Kerään papuja penkistä, jossa on alkukaudesta kasvanut pinaattia

Syysvihannesten on oltava viileää sietäviä, niin kuin keväällä istutettavatkin. Kesäporkkana sopii mainiosti viimeiseksi vihannekseksi, samoin punajuuret. Kooltaan niistä ei tule valtavia, mutta ei kai niitä koon vuoksi kasvateta, vaan maun. Myöhäisen kauden kasveja ovat myös

 • samat kuin keväällä
 • rucola
 • portulakka
 • vuonankaali

Jatkuvasti istutettavat

Suurin osa vihanneksista on sellaisia, joita voit istuttaa pitkin vuotta, porkkanat, erilaiset salaatit, tilli, persilja, mangoldi, kevätsipuli, punajuuri sopivat mainiosti. Näitä voi myös tyrkätä puutarhassa vapautuviin kohtiin. Kokeile, ja löydä itsellesi parhaat tavat kasvattaa.

salaatin kasvatus
Erilaisia esikasvatettuja salaatteja penkissä

Kannattaa joka viikko kylvää vähän, niin on jatkuvasti sopiva määrä syötävää. Jos kylvää koko pussin kerralla, niin vaarana on että kaikki vihannekset valmistuvat myös kerralla. Esimerkiksi: minä kylvän salaattia joka viikko, ja porkkanaa muutaman viikon välein. Näin saan parhaimman makuista ja laadukkainta ruokaa jatkuvasti, eikä meidän tarvitse syödä ylikasvaneita tai mauttomia vihanneksia ollenkaan.

Entäpä kasvihuoneen käyttö?

Kasvihuoneessa (tai tunnelissa) mahdollisuudet on vielä paremmat. Ennen kuin istuttaa tomaatin taimet ehtii saada ison sadon vihanneksia. Minä pystyn täällä Keski-Suomessa kylvämään helposti jo helmi-maaliskuussa siemenet penkkiin. Kasvihuoneen penkki voi olla kohmeinen, mutta siemenet itää heti kun ne saavat lämpöä. Joten ajoissa kannattaa olla liikkeellä. Samoin tomaattien ja kurkkujen jälkeen on vielä pitkästi syksyä ja talvea, jolloin on mahdollisuus saada satoa vaikkapa salaateista, retiiseistä, nauriista ja vaikkapa lehtikaalista.

sarjaviljely
Kyllä tomaatintaimille paikat löytyy, vaikka penkit näyttävätkin täysiltä.

Tomaatintaimien väleissä tai käytävänpuoleisella reunalla voi kasvattaa kesänmittaan vaikka mitä! Sipulia, salaattia, maustekasveja, pieniä juurikkaita, kesäporkkanaa, lehtikaalia… kaikkea ihanaa syötävää. Tai sitten sinne tänne voi laittaa samettiruusuja piristämään kaiken vihreyden keskelle.

kasvihuone
Kylmä kasvihuone/tunneli tuottaa vihanneksia pitkälle syksyyn, jos on esikasvatetut taimet ja huolehtii suojauksesta harsojen avulla. Kuva on otettu loka-marraskuun vaihteessa.

Entäpä jos et keksi mitään täytevihannesta? Istuta kukkia. Ne ei ikinä ole väärin! Ripottele keäkukkien siemeniä tai istuta esikasvatettuja kesäkukkia aina sinne missä on tilaa, niin johan näyttää pihassa kivalta. Kannattaa muuten hyödyntää kesäperunalle ”pyhitetty” alue myös. Kun yhden perunan nykäisee ylös, niin vapautuu mukavan kokoinen ala vaikkapa kesäkukkien taimille.

Kun on riittävästi esikasvatettuja taimia odottamassa penkkiin pääsyä, oma puutarha on täynnä kaikkea syötävää, kaunista ja ihanaa läpi pitkän kauden.

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *