Siemenet ovat saapuneet kauppoihin!

Kevään tulon huomaa yleensä ensimmäisenä kaupoissa. Ulkona saattaa olla paukkupakkaset ja lunta metrin verran, mutta kevät hiipii jo varovasti näyttäen ensimerkkejään. Nimittäin siemenet ovat saapuneet kauppoihin! Ja valikoima taitaa olla parhaimmillaan juuri nyt.

Vaikka ostankin suurimman osan siemenistä verkkokaupoista, niin en voi olla hypistelemättä pikkupusseja livenä. Siinä on jotakin ihmeellistä ja taianomaista. Kevään tulo konkretisoituu, sen tuntee sormissa ja kevään kuulee siementen rapistessa pussin sisällä. Hypistely, kesästä haaveilu, istutusten suunnittelu ja pohdinta mitä ja minne laittaisi tempaa helposti mukaansa.

Siemenet ovat saapuneet! Nelson gardenin siemenhyllyllä helmikuussa
Onnellinen vihannestarhuri miettii ostaako vai ei

Hyllyn ääreen jumittuu, ja sitä käy mielellään läpi. Huolellisesti katsellen ylhäältä alas. Selaillen mahdottomia kukkahaaveita, helppoja ja yksinkertaisia hyötykasveja, hulluja testivihanneksia, perennoja, mansikoita, maissia… sellaisiakin tulee katseltua, joita en taatusti ostaisi, koska asun aika pohjoisessa joten kesää ei ole riittävästi, eivätkä tilat ja varsinkaan aika riitä kaikelle.

Mukaan lähtee silti aina jotakin. Ostan yrttien siemeniä, joita ei tule istutettua, porkkanoita joita löytyy jo kotoa, tomaatinsiemeniä joita en tarvitse, hassuja kurpitsoita, koristeellisia kelloköynnöksiä ja keijunmekkoja, okraa ja karviaiskoisoja, kukkakaaleja, Halloween-kurpitsoita… Siis sellaisia joita ajattelen laittaa kasvamaan, mutta ajan- ja tilanpuutteen vuoksi ne jäävät laatikoihin odottamaan uudelleen löytymistä syksyllä tai seuraavan kauden alussa.

Siemenet ovat saapuneet kauppoihin ja vihannestarhuri on innoissaan.
Tälläkertaa ostin kyllä kesäkukkien siemeniä, jotka on jo istutettu!

Kaupan telineestä saa kyllä kätevästi täydennettyä omia varastojaan, jos syystä tai toisesta on jotakin jäänyt tilaamatta, tai jos istutus on epäonnistunut ja keittiöpuutarhaan tarvitseekin täydennystä. Samoin jos keväällä tuleekin idea uuden penkin rakentamisesta, niin siemenet saa näppärästi ja nopeasti haettua lähikaupasta. Harmillisesti ne palautetaan juhannuksen tienoilla takaisin, vaikka kesää ja istutuskautta on vielä runsaasti jäljellä.

Yhtä juttua olen kyllä ihmetellyt pitkään – miksi pakkaukset ovat niin rumia? Monesti kuvat ja värit on kuin suoraan 80-luvulta. Hyötykasvit ja kukat ovat todellisuudessa uskomattoman kauniita, mutta siemenpussit eivät mitenkään tuo kasvien näyttävyyttä ja kiehtovuutta esille. Luulen, että joku siemenfirma saattaisi ottaa huiman loikan ohi kilpailijoistaan jos panostaisi pakkauksiin ja kuviin. Tai joku uusi siemenfirma voisi helpostikin viedä osan markkinoista. Kyllä kuluttajapakkaus saa olla kaunis ja helposti lähestyttävä, eikö?

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *