Tomaatin kasvattaminen siemenestä

Tomaatit kuuluvat suosituimpiin vihanneksiin joita Suomessa syödään. Ja meillä ne ovat ehdottomasti eniten odotettu kesäherkku. Makea, auringonkypsyttämä pikkutomaatti korvaa heittämällä monet teolliset herkut. Tomaattien kasvattaminen on ihanaa, vaikkakin hieman aikaavievää puuhaa.

Tomaatti on varmaankin yksi niitä hyötykasveja joita useimmat kotipuutarhurit haluaisivat kasvattaa itse. Kun kasvattaa itse, on mahdollisuus varioida ulkonäkööä ja makua vaikka kuinka paljon. On harmillista, että kaupoissa myytävät tomaatit ovat toistensa kaltaisia, joskus mauttomia ja vähän värittömiäkin. Ne on kehitetty nimenomaan kauppalajikkeeksi, eli käsittelykesto ja säilyvyys ovat tärkeimmät ominaisuudet. Vasta sitten tulee maku. Täysin ymmärrettävää kaupan ja hyllyajan kannalta, mutta ei kivaa makunystyröille.

Tomaatin siemenet
Tomaatin siemenet on helppo hajakyvää kannellisiin muovirasioihin, joiden pohjassa on reiät. Nämä rasiat toimivat kuin pienoiskasvihuoneet. Lämpöä ja kosteutta on helppo säädellä kannen avulla.

Istuttamisen aika alkaa olla käsillä

Jos haluat syödä itsekasvatettuja tomaatteja tulevana kesänä niin maalis-huhtikuu on oikea hetki kylvää siemenet. Siemenet kannattaa kylvää noin 8-10 viikkoa ennen ulosistutusta. No milloin ne istutetaan ulos? Yleisin suositus taitaa olla, että tomaatintaimet viedään ulos yöhallojen jälkeen, eli joskus kesäkuun toisella tai kolmannella viikolla. Siitä voi laskea siementen kylvöajankohdan. Kasvihuoneeseen istutuksen voi tehdä aiemmin.

Mitä tarvitset?

 • siemeniä
 • multaa
 • astian
 • ravinteita
 • vettä

Näin istutat tomaatinsiemenet

Tomaatin siemenet itävät aika nopeasti ja siemenet myös kestävät oikein säilytettynä monta vuotta säilyttäen itämiskykynsä. Joten vaikka ostaisitkin monta pussillista siemeniä tänä vuonna, niin kaikkia ei tarvitse käyttää heti. Säästä ylimääräiset ensi vuoteen. Tai anna osa kaverille tai tehkää siemenvaihtokauppoja.

Näin onnistut:

 • Kylvä useampi siemen samaan astiaan, sillä siemenet eivät tykkää olla yksin. Tai jos käytät kennostoja, niin istuta muutama siemen jokaiseen kennoston soluun.
 • Laita astiaan multaa n. 2/3 ja kastele kunnolla. (tavallinen ruukkumulta käy)
 • Tasoita pintaa painelemalla ja levitä siemenet pinnalle.
 • Peitä kylvös vermikuliitilla, mullalla tai niiden seoksella (0,5cm) ja kastele lisää.
 • Suojaa istutus muovikelmulla tai muovikannella, jotta kylvös ei kuiva
 • Laita astia itämään lämpimään (20-25 astetta), esimerkiksi lattialle jossa on lattialämmitys tai patterin viereen. Paikka saa olla myös pimeä, näin itäminen nopeutuu. Muista käydä ”tuulettamassa” astiaa välillä, jotta ylimääräinen kosteus poistuu.
 • Heti kun siemenet ovat itäneet siirrä taimet valoisaan paikkaan ja 15-18 asteeseen. Nyt on kasvilamppu paikallaan niin saat tukevia ja vahvoja taimia.
tomaatin taimet
Irttarilaatikkoon hajakylvettyjä tomaatintaimia

Näin koulit

 • Kun tomaatin taimiin on sirkkalehtien (eli ihan ensimmäisten lehtien) lisäksi on tullut lehtipari, tai muutamakin, voit istuttaa ne isompiin ja syvempiin astioihin. Useat kotikasvattajat käyttävät tähän tarkoitukseen tyhjiä ja puhtaita maitopurkkeja. Eli ylhäältä leikataan pois ”hattuosa” ja pohjaan tehdään muutama reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Maitopurkkiin on helppo lisätä multaa sitä mukaan kun tomaatti alkaa kasvamaan.
 • Käytä hyvää, ravinteikasta perusmultaa.
 • Istuta taimi syvälle, niin että pinnalle jää vain lehtipari tai kaksi. Painele varovaisesti ja tasaa pinta.
Sinne se humpsahti, purkkiin kasvamaan isoksi ja vahvaksi.
 • Jos tomaatti ehtii venähtää ennen loppusijoitusta vaikeasti käsiteltäväksi, niin kouli vielä kerran isompaan astiaan. Ylimääräistä pitkää vartta voi varovaisesti kieputtaa ruukun pohjalle. Kasvi tukevoituu ja tekee uusia juuria varten. Muista poistaa lehdet mullan alle jäävästä osasta.
 • Tämän jälkeen joudut tekemään vielä yhden istutuksen. Nimittäin silloin kun istutat taimen lopulliselle paikalleen. Voit istuttaa tomaatin astiaan, kasvihuoneeseen tai avomaalle.
 • Ennen kuin taimet siirretään lopulliselle paikalleen niiden pitää tottua tulevaan kasvupaikkaan. Eli ne viedään ulos päiväsaikaan muutamaksi tunniksi, muttei suoraan auringonpaisteeseen. Tätä toistetaan muutaman päivän ajan, ja aina siirtäen aurinkoisempaan paikkaan totuttelutarkoituksessa.
taimien suojaus
Tomaatin taimien suojausta toukokuun alussa. Harsoa päällä ja olkea reunoilla
 • Yleisten ohjeiden mukaan lopulliselle paikalle istutus tehdään kun hallanvaara on ohi. Mutta olen kyllä vienyt tomaatit lämmittämättömään kasvutunneliin jo toukokuun alussa. Lämpöä olen säädellyt virittämällä harsoja parin viikon ajan aina yön ajaksi- Ja välillä olen jättnyt sen paikalleen myös päiväksi. Eivätkä minun taimet ole tähän mennessä kertaakaan paleltuneet tai tästä kärsineet.
 • Totuuden nimissä olen kyllä jättänyt tuon totutteluvaiheenkin väliin. Hoidan sen varjostamalla kasvutunnelia muutaman päivän ajan. Muista välttää suoraa auringonpaistetta ensimmäisten päivien aikana. Kasvin herkät lehdet saavat ”valoshokin” ja vaurioituvat.
tomaatin kasvattaminen siemenistä
Taimikennostoon kylvetyt taimet odottavat koulimista. Kuten näkyy, ahdasta on ja kiire on saada ne kasvamaan väljemmin.

Miten taimia hoidetaan

Tomaatti on ahne. Pussimullan ravinteet riittävät vain muutamaksi viikoksi, joten lisäravinne on paikallaan. Ja tottahan sitä tulee antaa, jos tomaateista haluaa päästä nauttimaan.

tomaatin kukka
tomaatti kukassa

Kaupoissa on paljon erilaisia ravinteita joita voi käyttää. Itse käytän kauden alussa hyvin laimennettuna Nekon luonnonlannoiteliuosta jokaisella kastelukerralla. En ole muita ravinteita edes kokeillut, koska tämä toimii! Liuos on jäänyt käyttöön ensimmäisestä vuodesta alkaen. Lannoitusperiaate on mieluummin vähän kerrallaan ja useasti, kuin paljon ryöpsähdellen. Lopulliselle kasvupaikalle siirron jälkeen lannoitan säännöllisesti nokkosuutteella, lisäämällä juurille reilusti hyvin palanutta hevosenlantaa (mullaksi muuttunutta) tai paksun kerroksen erilaisia viherkatteita, kuten nurmikkosilppua tms.

Tomaatti tykkää tasaisesta kastelusta, mutta kuten lähes kaikki muutkin vihannekset se ei pidä ”suomaisesta” olotilasta, vaan juuret tarvitsevat happea. Itse pyrin kastelemaan aamulla tai aamupäivällä, mutta tästäkin on poikkeuksia. Viime kesänä kastelin aamulla ja illalla, koska oli kuumaa ja kuivaa. Huom! Kaivokylmävesi on tomaatille kauhistus. Kasvi saattaa saada shokin ja lopettaa kasvun pariksi viikoksi. Jos kastelet kannulla, niin laske vesi lämpenemään kannelliseen saaviiin tms, jota pidät aurinkoisessa / lämpimässä paikassa. Siitä on helppo ottaa sopivanlämpöistä vettä.

kasvihuonetomaatti
Runkotomaatin taimet sidottiin sisalnarulla.

Jos kyseessä ei ole amppelitomaatti tai puskatomaatti varkaat kannattaa poistaa aina kun sellaisen näkee. Ne vievät turhaan energiaa ja ravinteita hedelmien kehittymiseltä. Varkaat kehittyvät rungon ja oksan kainaloon ja se kasvaa yleensä n. 45 asteen kulmassa ylöspäin. Ne oppii kyllä tunnistamaan helposti. Varkaat on helpoin poistaa käsin napsaisemalla.

tomaatin varkaiden poisto
Tässä näkee selkeästi miten tomaatin lehtihangasta kasvaa pois nipsastava ”varas”.

Toisinaan ohimennessä”ravistelen” hellästi tomaatin kukkia pölytystarkoituksessa. Mutta enimmäkseen meillä pölytyksen hoitavat pörriäiset. Olen istuttanut samettikukkia ja kehäkukkaa kasvihuoneisiin sinne tänne. Ne toimivat hyvin pölyttäjien houkuttimena.

tomaatin kasvatus
Kuva on muutaman vuoden takaa. Tomaatteja tuli silloin valtavasti, ja säilöin niitä talven varalle monella tapaa, pääasiassa pakastaen.

Ei vain yhtä lajia tomaatteja

Jos ei koskaan ole kasvattanut tomaatteja, saattaa sormi mennä suuhun kun katsoo tarjolla olevaa valikoimaa. On isoja, pieniä, punaisia, keltaisia, mustia, raidallisia, on hassun mallisia, kuhmuraisia. On tosi korkeita ja amppelissa olevia, on puskatomaatteja, kasvihuonetomaatteja, avomaatomaatteja. On kirsikka- ja pihvitomaatteja, luumutomaatteja, päärynänmallisia, sydämenmallisia… jokaiselle jotakin. Mutta miten tehdä valinta mitä kasvattaa?

Miten valita?

Yksi valintakriteeri, tai ehkäpä tärkein on paikka, tai tila mihin taimen sijoittaa. Käytössä oleva tila ja sen tarjoama kasvuilmasto on ratkaisevat. Taikasanat on lämmin, suojaisa ja aurinkoinen.

 • Runkotomaatti on Suomen oloissa melkein aina kasvihuonetomaatti. Se vaatii tasaisen kasvuolosuhteen – lämpimän ja suojaisan paikan. Se kasvaa korkeaksi ja se pitää sitoa tai tukea jollakin tavoin. Runkotomaatista poistetaan varkaat, eli oksahankaan ilmestyvät sivuversot. Jos niitä ei poista kasvi tuottaa vain lisää ja lisää kukkia, muttei oikein ehdi saada tomaatteja valmiiksi. Runkotomaatti kasvaa usean metrin korkuiseksi ja se tuottaa satoa pakkasiin saakka. Ja se pärjää harvoin ulkosalla.
 • Puskatomaatti kasvaa 1-1,5m korkuiseksi ja kuten nimi sanoo se kasvaa puskamaisesti. Useat näistä saattavat pärjätä ilman kasvihuonetta, mutta kannattaa tarkastaa pussista suositus.
 • Ruukku- ja amppelitomaatti kasvaa ”pienesti”. Sen voi siis nimensä mukaisesti laittaa ruukkuun tai amppeliin. Ja tämänkin kohdalla pätee sanat ”suojaisaan paikkaan”.

Kun siemenpussissa lukee ”avomaantomaatti” tomaatin voi istuttaa ulos, mutta paikan on oltava suojainen, eli lämmin ja tuulelta suojattu. Useimmiten rakennuksen eteläisen seinän vierusta käy tähän. Ja kylmältä suojaaminen on muistettava. Eli jos yölämpötila putoaa +10 asteen paikkeille niin on hyvä laittaa taimien päälle harso tai muu ohut peite suojaksi. Ihan varmuuden vuoksi.

Miksi?

 • Miksi vermikuliittia? Vermikuliitti on luonnontuote, joka pidättää lämpöä ja kuohkeuttaa maata. Taimen on helpompi puskea mullasta läpi, kun pintaan ei muodostu ”kuorta”
 • Miksi koulia? Taimet tarvitsevat lisää ravinnetta ja tilaa juurilleen jotta niistä tulee vahvoja. Siispä ne pitää siirtää tilavampiin astioihin kasvamaan
 • Miksi istuttaa syvälle? Tomaatti on siitä mainio kasvi, että se kasvattaa juuria myös varresta. Niinpä liian pitkäksi venähtäneet taimet voi hyvällä omatunnolla ”haudata” syvemmälle. Joskus joutuu hautaamaan varttaa hyvinkin pikästi.
runkotomaatti
Kuva on mun ensimmäisestä kasvutunnelista, joka rakennettiin ihan perusrautakauppatarvikkeista: sähköputkista, kasvihuonemuovista, raakalaudasta ja narusta. Edullinen kasvutunneli kotitarpeisiin.

Heinä-elokuussa runkotomaatista kannattaa katkaista latva. Näin se lopettaa uusien kukkien tuottamisen ja energian tuhlaamisen. Kasvi kanavoi suurimman osan energiastaan tomaattien kypsyttämiseen kasvukauden lähetessä loppua. Jos tomaatit eivät ehdi kypsyä syksyn viiletessä, niin napsi tomaatit sisälle ja kypsytä ne siellä.

Muista! Aina on mahdollisuus onnistua. Älä ajattele liian vaikeasti, vaan kokeile.

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *