Valkosipulin istutus

Valkosipulia voi istuttaa sekä syksyllä että aikaisin keväällä. Syys/talvivalkosipulin istuttamisen voi aloittaa ensimmäisten yöpakkasten jälkeen ja jatkaa aina siihen sakka kunnes maa jäätyy.  Istuttamalla syksyllä saat suurempia valkosipuleita kuin kevätistukkaista.  Sipulin ei tarvitse aloittaa kasvuaan syksyllä, pääasia on että se juurtuu ja asettuu.

Istutettavat valkosipulit odottavat kynsien irroitusta

Miten me istutettiin valkosipulit

Valkosipuleille valittiin kohopenkit, jotka lannoitettiin ja ravittiin kunnolla.  Kohotetut siksi, ettei vesi jää seisomaan penkkeihin. Puhdistin huolellisesti rikkaruohot. Tämän jälkeen ilmasin ne leveällä talikolla ja haravoin pinnan tasaiseksi.  Päälle lisäsin kerroksen  hyvin  palanutta ja kompostoitua hevosenlantaa sekä  multaa, arviolta noin 5 cm paksuisesti.

levelä talikko, puutarha, työkalu
Joku saattaa ihmetellä että mikä on leveä talikko ja miksi maa pitää ilmata? Me ei kynnetä eikä juurikaan käännellä maata. Talikolla tehdään reikiä vanhaan peltoon, jotta ilma, vesi ja ravinteet tekevät ihmeitä matojen ja lierojen kanssa. Leveän talikon tilalla voi käyttää tavallistakin talikkoa – ainakin kotipuuutarhassa.
garlic cloves
Irroitettuja ja valikoituja valkosipulin kynsiä menossa istutettavaksi

Istutusaamuna irroitin kynnet toisistaan ja lajittelin ne.   Huonot, vaurioituneet ja liian pienet jätettiin käyttämättä. Kynnet istutettiin yksitellen, kanta alaspäin noin 5 cm syvyyteen ja n.15 cm päähän toisistaan.  Ennakkoon painoin istutuskuopat valmiiksi ”istutuskepillä” – siis vanhalla kuokan varrella. Olen huomannut, että sillä tulee juuri sopivan kokoiset kolot taimille ja istukassipuleille.

Valkosipulin istutuskolojen teko meneillään

Istuttamisen jälkeen peitin pinnan mullalla, tasoittelin vähän haravan tasaisella päällä ja lopuksi levitin penkkien päälle kerroksen  kuivia lehtiä. Lehdet toimivat sekä eristeenä että ravinnon lähteenä.

Muutaman päivän päästä valkosipulien istuttamisesta tuli ensin kuura, ja sitten ensilumi.

Keväällä on tarkoitus laittaa lisää valkosipulia kasvamaan. Vaikka keväällä istutetuista tulee hiukan pienempiä, kuin syksyllä tai talvella istutetuista, niin se ei haittaa. Maku on yhtä hyvä kummassakin.

-annukka-

3 Replies to “Valkosipulin istutus”

 1. Hei,
  Voisitko kertoa mistä saa leveä talikko suomesta?
  Kiitos,
  Diane Ruppert

  1. Hei,
   kaikki jotka minä tiedän, joilla leveä talikko on, ovat tilanneet sen ulkomailta. Välittäjiä on paljon ympäri Eurooppaa. Omani tilasin Knaltenilta, Ruotsista. (http://knalten-eko.se/) Suosittelen lämpimästi, ystävällinen palvelu ja pieni yrittäjä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *