Versotus, osa 1

Jos haluaa syödä jo aikaisin keväällä hyvää ja vihreää, niin kannattaa ehdottomaasti laittaa versoja kasvamaan. Niistä saa helposti ravinteikasta ja maistuvaa tuoretta salaatteihin ja leivän päälle. Ajattelin, että voisin jakaa tänne blogiin simppelin versotusohjeen. Ensimmäisessä osassa laitan versot kasvamaan, toisessa osassa katsotaan vähän miten kasvu on edistynyt viikossa. Ja kolmannessa osassa on vähän versojen käytöstä.

Mitä kasvattaa?

Jos on viime keväältä (tai aiemmilta vuosilta) jäänyt pussinpohjalle vaikkapa retiisin, eri kaalilajien, punajuuren tai rucolan siemeniä, niin ne voi hyvin käyttää versojen kasvatukseen. Samoin kaikki ylimääräiset salaatinsiemenet sopii. Kuivatut (hernekeitto)herneet  on todella edullinen ja kiitollinen kasvatettava myös. Kuten auringonkukansiemenetkin. Mutta älä käytä linnuille tarkoitettuja – ne ei ole ihmisravinnoksi tarkoitettuja. Osta mieluummin kaupan ”jyvät ja siemenet” hyllystä, tai tilaa netistä tähän versotukseen / idätykseen tarkoitettuja niin ei tule sitten harmeja.

Muutama astia, multaa, talouspaperia, vähän herneitä ja härkäpapuja sekä erilaisia siemeniä pussinpohjilta

Versot voi kasvattaa kotona vaikka mullassa tai ihan talouspaperin päällä. Kotikasvatuksessa helpointa on kasvattaa pienet siemenet (retiisi, rucola, sinimailanen) paperin päällä ja sitten isommat (herneet, härkäpavut ja auringonkukat) mullassa.

Aloitus

Mullassa versottaminen

Maitopurkki halkaistu pituussuunnassa kahtia. Täytetään mullalla ja istutusalusta on siemeniä ja vettä vaille valmis!

Käytän tässä astiana puolitettua maitopurkkia sekä istutusastiaa. Multana käytän tavallista istutusmultaa. Kasvualustaksi käy myös hiekka tai vermikuliitti. Laita laakean astian pohjalle multaa n.2cm paksuisesti. Levitä multa tasaiseksi, taputtele tai painele kevyesti. Kastele pinta suihkepullolla ja ripottele päälle tasainen kerros siemeniä. Painele siemeniä kevyesti pintaa vasten että kiinnittyvät. Kostuta taas suihkepullolla ja peitä kelmulla tai toisella astialla.

Herneet kylvin aika märkään multaan. Ne olisi voinut myös esiliottaa, mutta ajattelin, että mennään tällä kertaa näin.

Anna siemenien itää hämärässä muutaman päivän – ja muista kastella päivättäin 1-2 kertaa. Kun versot puhkeavat näkyville nosta astia aurinkoiselle ikkunalle, niin lehtivihreä pääsee vauhtiin.

Paperilla versottaminen

Astiana tässä on matalareunainen lautanen. Pienistä siemenistä kasvavat versot eivät ole yhtä korkeita ja vankkoja kuin multaan laittamani. Matalasta astiasta on helpompi leikata saksilla kun reuna ei ole tiellä. Tarkoitukseen sopii lautanen, piirakkavuoka tai halkaistu matalaksi leikattu maitopurkki.

Kaalin ja retiisin siemenien lisäksi ripottelin paperille myös sipulinsiemeniä.

Levitä muutama (3-4) kerrosta talouspaperia lautasen päälle ja kastele kunnolla suihkepullolla. Ripottele siemenet tasaisesti paperin päälle, suihkauta vettä ja peitä toisella lautasella itämisen ajaksi. Kun siemenet ovat itäneet, poista lautanen ja nosta versonalut aurinkoiseen paikkaan. Muista kastella / suihkutella säännöllisesti, sillä pienet siemenet kuivahtavat herkästi.

Viikon päästä näytän onko mikään itänyt! Osa siemenistä oli nimittäin jo muutaman vuoden takaa.

-annukka-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *